Gemeente wil mantelzorgers leren kennen

Themabeeld.  

Themabeeld.  © Hollandse Hoogte / David Rozing

Grobbendonk -

Het lokale bestuur van Grobbendonk gaat een eenmalige mantelzorgpremie uitkeren aan inwoners die een ziek of hulpbehoevend familielid verzorgen. Het gaat om een basisbedrag van 50 euro dat voor mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming kan verdubbelen. “We willen de mantelzorgers vooral leren kennen”, zegt schepen Martine Taelman (GiB).

In het verleden bestond er in Grobbendonk een regeling waarbij mantelzorgers een premie van 25 euro per maand ontvingen. “Later zijn de voorwaarden om gebruik te maken van die toelage zo verstrengd, dat er in de praktijk nauwelijks nog iemand in aanmerking kwam”, weet Taelman. “Hierdoor zijn we de mantelzorgers wat uit het oog verloren.”

Met de eenmalige premie hoopt het lokale bestuur de voeling met deze mensen te kunnen herstellen. “We zijn nog altijd van mening dat het niet de taak is van het lokale bestuur om mantelzorgers een soort van loon uit te keren. Maar er zijn wel tal van zaken waar mantelzorgers van kunnen genieten, die nu niet altijd even goed bekend zijn.”

“Mensen die zich aanmelden in het kader van deze actie, willen we in eerste instantie wegwijs maken in de mogelijkheden tot ondersteuning die er bestaan.” De eenmalige toelage die het lokale bestuur geeft, bestaat uit cheques die bij lokale handelaars als betaalmiddel kunnen gebruikt worden. Zo vloeit de uitgekeerde steun ook terug naar de lokale economie.

Nieuw gemeenteraadslid Elina Liesenborghs (De Lokale Lijst) vindt de steun maar een doekje voor het bloeden. “Mensen die mantelzorgtaken op zich nemen, doen dat uit liefde, vriendschap en engagement. Vaak vertaalt zich dat ook in effectief minder gaan werken. Akkoord dat er stelsels zijn vanuit hogere overheden om dat te regelen, maar ook die zijn eindig. Als mantelzorger kom je dan voor een dilemma te staan: weer meer werken en minder zorgen of minder inkomen.”

Liesenborghs is tevreden dat het gemeentebestuur ten minste onderzoekt wat het meer kan doen.(mph)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten