Frituur ’t Enneke sluit na dit weekend de deuren wegens einde 30-jarige overeenkomst

Na dit weekend sluit frituur-eethuis-taverne ’t Enneke naast Recreatiedomein Keiheuvel de deuren. 

Na dit weekend sluit frituur-eethuis-taverne ’t Enneke naast Recreatiedomein Keiheuvel de deuren. © Tommy Maes

Balen -

Frituur ’t Enneke aan Recreatiedomein Keiheuvel in Balen sluit na dit weekend de deuren. De frituur houdt ermee op omdat er na 30 jaar een einde komt aan een overeenkomst met de gemeente over het gebruik van de grond.

Na dit weekend sluit frituur-eethuis-taverne ’t Enneke naast Recreatiedomein Keiheuvel de deuren. De reden van de sluiting is het feit dat op 20 mei 2022 een dertigjarige overeenkomst met het gemeentebestuur over het gebruik van de grond afloopt. Voor die datum moet ook het gebouw van de frituur tegen de grond. De zaakvoerders besloten daarom om dit weekend in schoonheid af te sluiten, zodat de klanten vrijdag, zaterdag en zondag er nog een laatste keer kunnen komen eten. Ze willen niet voor de krant reageren, maar geven wel mee dat de sluiting hen na 33 jaar zwaar valt.

Volgens schepen van Toerisme en Recreatie Werner Hens (Vooruit Balen 2025) was het juridisch niet mogelijk om de bestaande overeenkomst te verlengen. “Het contract tussen gemeente en de uitbaters van de frituur werd in 1992 afgesloten”, vertelt hij. “Volgens de overeenkomst stelt de gemeente voor dertig jaar de grond gratis ter beschikking aan ’t Enneke. De zaakvoerder heeft toen zelf geïnvesteerd in een stenen gebouw. In het contract stond ook dat na dertig jaar de grond in oorspronkelijke staat moet worden teruggegeven aan de gemeente. Dat betekent dat de zaakvoerder het gebouw ook zelf moet laten afbreken. We hebben nog bij juridische experts gepolst of het mogelijk was om de overeenkomst te verlengen, maar op dat vlak zijn we als gemeentebestuur met handen en voeten gebonden. Het contract had ook geen mogelijkheid opengelaten voor een eventuele verlenging van de overeenkomst.”(mto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten