Petitie gestart om pater Luk en broeder Xavier in klooster van Meersel-Dreef te houden: “Hun sociaal leven is hier opgebouwd”

De verhuisdozen voor pater Luk staan klaar in het klooster van Meersel-Dreef. 

De verhuisdozen voor pater Luk staan klaar in het klooster van Meersel-Dreef. ©  Hélène Wesselingh

Meersel-Dreef -

Het nieuws dat drie oudere broeders van het Kapucijnenklooster in Meersel-Dreef (Hoogstraten) begin februari naar Herentals moeten verhuizen, zorgt voor gemengde reacties. Hélène Wesselingh nam het initiatief voor een online petitie om de kloosterorde op andere gedachten te brengen. “Ze snijden het hart weg uit Meersel-Dreef.”

Ronny van den Ackerveken

Pater Luk (87), broeder Xavier (92) en pater Frans (79) nemen binnenkort afscheid van Meersel-Dreef om zich in het Kapucijnenklooster in Herentals te vestigen. In Meersel-Dreef komen er stap per stap jongere broeders bij, en dus is er geen plaats meer voor hen die ouder worden. Hélène Wesselingh merkte dat pater Luk het moeilijk heeft met die beslissing. “Ik ken pater Luk vrij goed”, vertelt Hélène. “Begin deze week heb ik hem gesproken in het klooster, waar de verhuisdozen al klaar staan. Hij zei dat hij liever in Meersel-Dreef wil blijven en dat hij daarom een vijftal brieven naar de provinciaal overste heeft gestuurd. Toch kreeg hij het verzoek om naar Herentals te verhuizen.”

“Zelf kan hij niets meer doen aan die beslissing. Ik vroeg hem of hij akkoord ging dat ik met een aantal mensen actie zou ondernemen. Dat mocht van hem. Daarom ben ik met de petitie gestart. Als je niets doet, kan er ook niets veranderen. We willen dat pater Luk en broeder Xavier in Meersel-Dreef blijven. Meer dan 25 jaar hebben ze altijd klaar gestaan voor de inwoners, ze zijn het kloppend hart van het dorp. Dat hart wordt weggesneden uit Meersel-Dreef. Het sociaal leven van Luk en Xavier is hier opgebouwd, maar dat valt weg als ze naar Herentals verhuizen. Daar moeten ze van nul starten. Ook voor de gemeenschap in Meersel-Dreef heeft hun verhuizing een impact.”

Het Kapucijnenklooster op de Dreef in Meersel-Dreef.

Het Kapucijnenklooster op de Dreef in Meersel-Dreef. © ram

Levenservaring

De petitie is al door meer dan 300 mensen ondertekend. Hélène hoopt zo de Kapucijnenorde op andere gedachten te brengen. “De kloosterorde, een vertakking van de door Sint-Franciscus gestichte Minderbroedersorde, gaat in tegen haar eigen principes”, legt Hélène uit. “De Kapucijner spiritualiteit kenmerkt zich door de nadruk op broederschap, eenvoud en persoonlijke vrijheid. Oudere broeders krijgen op deze manier ook niet de kans om hun levenservaringen door te geven aan jongere collega’s. Hopelijk draaien de Kapucijnen de beslissing terug en zeggen ze sorry tegen Luk en Xavier. Luk heeft zijn hele leven in dienst gesteld van anderen. Niet alleen hier, maar ook in Pakistan. Dan moet daar respect voor getoond worden.”

Pater Frans woont nog niet zo lang in Meersel-Dreef en ziet een verhuizing naar Herentals wel zitten. Gardiaan Kenny Brack van het Kapucijnenklooster in Meersel-Dreef wil niet reageren op de petitie.

De petitie vind je hier terug.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten