Na jaar zonder kan Edegemse Sint-Antoniusviering zelfs uitbreiden

De heilige Antonius wordt zondag terug door Edegem gedragen. 

De heilige Antonius wordt zondag terug door Edegem gedragen. © Filip Spoelders

Edegem -

De processie van de Sint-Antoniusviering trekt zondag door Edegem. Ondanks de impact van corona op deze traditie waar mensen graag voor samenkomen, kent de Edegemse viering wel degelijk een groei.

Filip Spoelders

Begin 2020 gaf Erfgoed Edegem de viering van Sint-Antonius een nieuw leven. De optocht door de straten werd in de kijker gezet, maar corona zette meteen een halt op de plannen om door te groeien. Vorig jaar werd de processie afgelast en was er enkel een voedselinzameling in de Antoniuskerk voor Gastvrij Edegem.

Maar dit houdt Erfgoed Edegem, de gemeente en de Streekvereniging Zuidrand niet tegen om zondag weer een stap vooruit te zetten met deze activiteit. “We houden dit jaar eerst de hoogmis om 9.30u in de kerk. Een uurtje later vertrekt van daaruit de processie langs Drie Eikenstraat, Strijdersstraat en Hovestraat richting de Basiliek. Via de Hovestraat, de Doelveldstraat en de Drie Eikenstraat trekken we terug naar de kerk”, vertelt Dirk Meeussen als coördinator van de Antoniusviering.

Kruiwagens

Niet alleen de combinatie met de misviering en het ruimere parcours zijn nieuw, ook de processie wordt uitgebreid. “Voortaan zullen ook leden van jeugdhuis Het Varken mee in processie gaan en er stappen vormelingen met kleine kruiwagens mee. Zij zullen onderweg giften verzamelen van mensen langs het parcours. Want we organiseren geen verkoop van een varkenskop. Net zoals vorig jaar kunnen mensen niet-bederfbaar voeding en toiletartikelen schenken. Vorig jaar was dit een groot succes.”

Naast producten in de kruiwagens leggen, is het eveneens mogelijk om tussen 9 en 12u giften in de kerk achter te laten. “Dit gaat allemaal naar Gastvrij Edegem dat iedere week zestig gezinnen helpt met voedselpakketten.”

Vorig jaar werden voor het eerst voedsel en toilet ingezameld.

Vorig jaar werden voor het eerst voedsel en toilet ingezameld. © Filip Spoelders

Verder stappen leden van de pastorale eenheid Maria Magdalena zoals pastoor Tom Schellekens, het Basilicakoor, de Sint-Sebastiaansgilde, de Kring voor Heemkunde Edegem, Erfgoed Edegem en het muziekkorps van de KSA mee.

De Edegemse processie is nog de enige die uitgaat in de zuidrand. “Daarom zitten we in de stuurgroep met enkele partners om hopelijk tegen januari 2023 de Antoniusvieringen in Vlaanderen en Brussel te laten erkennen als immaterieel erfgoed”, besluit Dirk Meeussen.

LEES OOK. Het gaat slecht met varkenskoppen, offergaven en processies: Sint-Antoniusvieringen worden bedreigd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten