Huiszoekingen in federaal parlement in onderzoek naar moord op Patrice Lumumba

 

 ©  BELGAIMAGE

Speurders van het federaal parket hebben dinsdag een huiszoeking uitgevoerd in het federaal parlement, in het onderzoek naar de moord op de voormalige Congolese premier Patrice Lumumba in 1961. Dat meldt Le Soir en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Een aantal documenten van de parlementaire commissie Lumumba, die in 2001 haar werkzaamheden afrondde, zijn in beslag genomen. De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu beslissen of het gerecht kennis mag nemen van de getuigenissen die toen achter gesloten deuren zijn afgelegd.

Bron: BELGA

Het Belgisch gerecht opende in december 2012 op vraag van de familie van Lumumba een onderzoek naar de moord, en maakte daarvoor gebruik van de wet op de universele bevoegdheid. Die maakt de vervolging mogelijk van personen die worden verdacht van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of genocide, op voorwaarde dat de klagers een band hebben met ons land. De kamer van inbeschuldigingstelling stemde ermee in om de moord op Lumumba als oorlogsmisdaad te bestempelen, waarna het gerechtelijk onderzoek van start kon gaan.

Dat onderzoek loopt intussen nog steeds, ook al zijn acht van de tien personen tegen wie de familie Lumumba klacht had ingediend, intussen overleden. Op bevel van de onderzoeksrechter die het dossier leidt, zijn nu afgelopen dinsdag huiszoekingen uitgevoerd in het federaal parlement. Daarbij zijn een aantal documenten van de  parlementaire commissie Lumumba in beslag genomen, zo bevestigt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

“Het gaat om zo’n 200 mappen”, aldus de woordvoerder. “De kamer van inbeschuldigingstelling moet nu oordelen of het gerecht kennis kan nemen van de processen-verbaal van de getuigenissen die toen achter gesloten deuren zijn afgelegd. Intussen zijn die documenten verzegeld en in een van de zalen van het parlement gelegd. Dat alles is in goede verstandhouding gebeurd met de diensten van het parlement.”

 

 ©  BART DEWAELE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten