Bijna 1,5 miljoen werknemers hebben coronapremie gekregen

Bijna 1,5 miljoen werknemers kregen vorig jaar een coronapremie in de vorm van een consumptiecheque. Bedrijven en sectoren die het goed deden vorig jaar konden ervoor kiezen om hun werknemers zo te belonen.

Nunzia Petralia

Die consumptiecheque kwam vorig jaar als compromis uit de bus bij de loononderhandelingen. De lonen mochten maar 0,4 procent stijgen bovenop de indexering. Veel te weinig vonden de vakbonden en binnen de regering de socialisten. Die haalden er nog een eenmalige premie uit van maximaal 500 euro.

In totaal werden vorig jaar door zo’n 50.000 bedrijven consumptiecheques uitgegeven aan 1,5 miljoen werknemers, volgens cijfers die Vooruit heeft opgevraagd bij de bedrijven die de cheques uitgeven. Gemiddeld bedroeg zo’n cheque 280 euro, waardoor er in totaal zo’n 400 miljoen euro aan consumptiecheques is uitgegeven.

Aanvankelijk werd afgesproken dat bedrijven voor eind vorig jaar moesten beslissen of ze de coronapremie zouden aanvragen voor hun werknemers. Maar door het hoge aantal aanvragen werd die termijn al verlengd tot maart 2022. Er moeten vermoedelijk dus nog heel wat premies uitgekeerd worden. De cheques zijn ook nog tot het einde van dit jaar geldig.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau klopt zichzelf nu op de borst. “Geen enkel land in Europa heeft in volle crisistijd zoveel gedaan voor de koopkracht van de werkende klasse”, zegt Rousseau. “Zo maakten we onder andere mogelijk dat in bedrijven en sectoren waar goed geboerd werd tijdens de crisis de werknemers meedeelden in de winsten.”

Aangeboden door onze partners