Vrouwelijke werknemers van John de Mol reageren met paginagrote advertentie: “Het ligt niet aan de vrouwen”

 © BOOS / BNN-VARA

Medewerksters van Talpa, de Nederlandse zender van de tv-producent John de Mol, hebben een paginagrote advertentie geplaatst in de krant Algemeen Dagblad om hun baas aan te spreken op zijn optreden en verklaring in het programma BOOS. Zij zijn het overduidelijk niet eens met de uitlatingen die De Mol deed tegenover interviewer Tim Hofman tijdens een gesprek over de misstanden bij The voice of holland. Hun boodschap: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf.”

jvh

Volgens het Algemeen Dagblad stuurden de vrouwen een verklaring mee met de advertentie. Daarin staat: “Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman. We vinden het heel goed dat hij daar is gaan zitten, maar zijn ook teleurgesteld dat hij vrouwen oproept om zich vooral te melden bij de juiste loketten.”

LEES OOK. Producer John de Mol wist al in 2019 over grensoverschrijdend gedrag Rietbergen bij ‘The voice’

Volgens hen zegt die opstelling veel over een cultuurverandering die nodig is binnen het bedrijf, maar ook in de mediawereld en maatschappij. “En vast en zeker bij meer grote bedrijven waar dit soort denkfouten nog steeds wordt gemaakt door mannen met macht. Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing. Dit statement is natuurlijk ook voor alle andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (niet alleen bij Talpa), om die een hart onder de riem te steken.”

LEES OOK. Misbruik ‘The voice of Holland’ erger dan gedacht. Bedenker John de Mol: “Ik moest me inhouden om hem niet op zijn bek te slaan”

“Niet bewust van zoveel verhalen”

In het gesprek met Hofman zei De Mol “dat er alle mogelijkheid is om aan de bel te trekken, maar dat al die loketten en maatregelen kennelijk niet het gewenste effect hebben gehad”. Ook was de Talpa-baas zich er niet van bewust “dat er zoveel verhalen over grensoverschrijdend gedrag bij The voice of holland zo lang onbekend zijn gebleven”.

LEES OOK. Na de seks vroeg ze of hij dat “met meer meisjes had gedaan”: dit speelde zich af achter de schermen van ‘The voice of Holland’

“Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte”, zei De Mol. “Ik weet niet wat het is, maar ik wil me er graag in verdiepen.” Hij hoopte dat de gebeurtenissen “een voorbeeld zijn” en dat als slachtoffers “het ooit nog eens overkomt” ze geleerd hebben “om onmiddellijk aan de bel te trekken, en dit onmiddellijk te melden.”

Intussen heeft De Mol gereageerd op de advertentie van zijn werknemers. Hij zegt meteen in gesprek te zijn gegaan met een aantal vrouwen van het bedrijf: “Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbijgegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten