Kempen blijven Vlaams wandelparadijs in recordjaar 2021

In de stille Kempen, zoals hier op het Totterpad in Meerhout, wordt er nog steeds naar hartenlust gewandeld. 

In de stille Kempen, zoals hier op het Totterpad in Meerhout, wordt er nog steeds naar hartenlust gewandeld. © Hans Otten

Geel, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout -

Meer dan 1.485.000 unieke gebruikers bezochten vorig jaar wandelknooppunt.be, de website waarmee wandelingen uitgestippeld kunnen worden. De Kempen staan vier keer in de top tien van populairste wandelingen.

Wouter Adriaensen

2020 was al een recordjaar voor wandelknooppunt.be en 2021 deed nog eens 9% beter. “We dachten dat we onze piek bereikt hadden, maar het lijkt erop dat de coronacrisis een grote groep nieuwe wandelaars gecreëerd heeft”, zegt Sven Nijs, de maker van de wandelknooppuntentoepassing. “In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, noteerden we 510.000 unieke bezoekers. Tot die tijd groeide ons bezoekersaantal elk jaar met 25%. In 2020 hadden we een stijging van maar liefst 155%. Met een groei van nog eens 9% verbreekt 2021 weer een bezoekersrecord.”

Twee keer Kempen in top drie

Meer dan 1.485.000 mensen downloadden vorig jaar in totaal voor meer dan 4.280.000 kilometer aan wandelroutes langs knooppunten via de planner. Op basis van die downloads werd een heatmap gemaakt van de populairste wandelgebieden in Vlaanderen. De abdij van Averbode en omgeving staan al jarenlang ongenaakbaar op de eerste plaats.

Een vlindertocht in Meerhout bracht in de zomer heel wat volk op de been. 

Een vlindertocht in Meerhout bracht in de zomer heel wat volk op de been. ©   Hans Otten

Maar de top drie wordt vervolledigd door de Kempen, met de Belse Bossen in Geel op twee en de vallei van de Visbeek in Lille op drie. Vorig jaar stonden er maar twee Kempense wandelingen in de top tien, dit jaar zijn dat er vier, met ook nog Landschap De Liereman in Oud-Turnhout op de zevende en het Zwart Water in Kasterlee op de negende plaats.

Meer dan vierduizend kilometer

“De Kempen, en de provincie Antwerpen in het algemeen, investeren zeer veel in de uitbouw van het wandelnetwerk”, zegt Sven Nijs op Radio 2. Het gevolg is dat de provincie het grootst aantal kilometers aan wandelnetwerk in Vlaanderen heeft. “Dat zien we ook duidelijk in de cijfers. Er ligt meer dan 4.000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden in Antwerpen. Dat is echt wel wat.”

Met meer dan dertig gedownloade routes per duizend inwoners blijken Antwerpenaren ook de meest fervente wandelaars. Zij vinden 69 uitgestippelde wandelroutes op wandelknooppunt.be, waarvan 49 in de Kempen.

Op het heatmap van wandelknooppunt.be blijken de Kempen een van de populairste wandelregio’s.

Op het heatmap van wandelknooppunt.be blijken de Kempen een van de populairste wandelregio’s. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Sportnieuws uit Jouw gemeente