Racen zit in Maxims (17) bloed: pas jaar bezig op kartcircuit en al in Worldfinals in Bahrein

Maxim Dirickx in actie op de Worldfinals in Bahrein. 

Maxim Dirickx in actie op de Worldfinals in Bahrein. © rr

Maxim Dirickx.

Maxim Dirickx. © rr

1 / 2
Kontich -

De jonge Kontichnaar Maxim Dirickx (17) begon pas twee jaar geleden met kartcompetitie, een late roeping dus want de meesten beginnen te racen op zeer jonge leeftijd. Dat weerhoudt hem er niet van mooie resultaten neer te zetten. In zijn eerste jaar competitie in de categorie DD2 (125cc Rotax Max) werd hij Belgisch kampioen en eindigde hij ook eerste in het Nederlands kampioenschap. Vorige maand mocht hij zelfs België vertegenwoordigen op de Worldfinals in Bahrein.

Met papa en mama die beiden gebeten zijn door de auto- en racemicrobe, leek Maxim wel voorbestemd om racepiloot te worden. Hij was dan ook amper vier jaar toen hij zijn eerste kart kreeg. “Daar reed ik rondjes mee in de garage van papa. Ik was ook wel eens meegegaan naar het circuit in Frankrijk, maar eigenlijk was ik dat al gauw beu en stond de kart aan de kant”, gniffelt de jongen.

De kleine Maxim in zijn eerste kart.

De kleine Maxim in zijn eerste kart. © rr

Maxim stortte zich op andere sporten en probeerde zowat alles uit. “Ik heb atletiek gedaan, tennis gespeeld, gezwommen, gegolfd en van mijn twaalfde tot mijn vijftiende speelde ik ook voetbal bij Hove Sport”, somt hij op. “Karting interesseerde me eigenlijk niet zo.” Racepiloot worden leek er dan toch niet in te zitten.

Tot hij twee jaar geleden de vraag kreeg van een vriend van papa Johan of hij eens geen goesting had om in een ‘grote kart’ te rijden op het circuit in Genk. “Toen heb ik de smaak te pakken gekregen. Het was veel leuker en anders dan in die kleine kart destijds.” Stond het dan toch in de sterren geschreven?

Door de coronapandemie viel het eerste jaar voor een groot deel in het water, maar 2021 werd het jaar van Maxim. “Sinds ik vorig jaar train met professioneel coach Martijn Van Leeuwen, die in Bahrein wereldkampioen werd, heb ik grote stappen voorwaarts gezet. Naast de Belgische titel, werd ik ook eerste in het Nederlands kampioenschap en wist ik in mijn laatst gereden Europese koers een zevende plaats te noteren.”

Maxim viert zijn overwinning in het Nederlands kampioenschap.

Maxim viert zijn overwinning in het Nederlands kampioenschap. © rr

Zijn Belgische titel leverde Maxim ook een ticket op om België te vertegenwoordigen op de Worldfinals in Bahrein. Ondanks een dosis pech wist hij ook daar een veelbelovende prestatie neer te zetten.

In een van de kwalificatierondes wist hij zelfs een vierde tijd (52,841 sec) neer te zetten, op slechts 0,186 van de snelste tijd van zijn coach en latere wereldkampioen Martijn Van Leeuwen. In de pre-finale startte hij op de 29ste plaats en wist hij op te klimmen tot de 15de plaats. Uiteindelijk kwam hij een aantal plaatsen tekort voor de finale.

“Zonder die pech had een plaats in de finale er zeker ingezeten”, zegt papa Johan. “Als je de rondetijden bekijkt, rijdt hij, van de 72 deelnemers, bij de beste vijftien van de wereld en dat slechts na een jaar competitie. Dat is heel beloftevol.”

Bijzonder

De race in Bahrein werd alleszins ook een bijzondere ervaring. “Gezien het circuit in de woestijn ligt, is de baan bijzonder onvoorspelbaar doordat er geregeld los zand komt overgewaaid. Dat maakt het voor iedereen bijzonder moeilijk omdat vergelijkingen met vorige sessies moeilijk te maken zijn”, vertelt Maxim.

“Het was ook een goede test als team. Naast coach Martijn ben ik ook teambaas Ingo Schepers en monteur Wesley Van den Bergh heel dankbaar voor wat ik op korte tijd heb bereikt. We vormen een goed geolied team.”

Tenslotte sloeg hij toch alle voorgaande categorieën, van mini tot senior, over. “Een van mijn grote sterktes is het forceren van de doorgang. Ik hou altijd in het hoofd: als ik naar voor blijf gaan, kan ik niet naar achter. Al moet je op bepaalde momenten toch ook kunnen doseren en even rustiger aan doen in plaats van te pushen. Je moet ook mentaal sterk staan om met tegenslagen te kunnen omgaan, want die zijn er sowieso. Pech is nu eenmaal eigen aan de sport. Ik hoop alleszins verder te kunnen doorstoten in de autosport. In welke categorie weet ik nog niet, er zijn verschillende mogelijkheden. ”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten