Blinken sluit ontmoeting Biden-Poetin niet uit

 

 ©  AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sluit een ontmoeting tussen zijn president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin niet uit. Maar de dialoog zal voorlopig op het niveau van de twee ministeries van Buitenlandse Zaken blijven, zo zei hij vrijdag na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Bron: BELGA

“We zijn klaar voor een presidentiële ontmoeting als die nuttig wordt geacht”, zei Blinken aan de pers na het gesprek in Genève. “Maar de uitkomst van het overleg zal eerst moeten worden geëvalueerd”. Na de “openhartige en substantiële” besprekingen, bevestigde Blinken dat Washington volgende week “ideeën” in de vorm van schriftelijke antwoorden aan Moskou zal voorleggen.

Blinken zei ook nog de dialoog met Moskou zou worden voortgezet, maar hij benadrukte ook dat de Verenigde Staten zouden reageren “op Russische agressie, met inbegrip van niet-militaire agressie”. Hij vroeg bovendien “bewijs” dat de Russen Oekraïne niet gaan binnenvallen en dat de Russische troepen aan de grens met Oekraïne zich zouden terugtrekken.

“Het valt nog te bezien of Rusland mechanismen wil instellen om de spanningen te verminderen”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten