Onverwacht gladde ochtendspits zorgt voor veel uitschuivers op fietspaden

Onder meer op de Deurnesteenweg net over de gemeentegrens in Wijnegem richting nieuwe Hoogmolenbrug (Quick/Desco), was het spekglad en kwam een fietser zwaar ten val. 

Onder meer op de Deurnesteenweg net over de gemeentegrens in Wijnegem richting nieuwe Hoogmolenbrug (Quick/Desco), was het spekglad en kwam een fietser zwaar ten val. © Annick Sleypen

Schoten -

De wegen en vooral fietspaden lagen er vrijdag tijdens de ochtendspits plots spekglad bij. Gevolg: veel valpartijen waarbij sommige fietsers met verwondingen afgevoerd dienden te worden. De strooidiensten van de gemeente en andere overheden werden verrast door het onverwachte winteroffensief, dat pas in de vroege ochtend het kwik onder nul duwde.

Jan Auman

De Borkelstraat, Botermelkbaan, Borgeindstraat, Liebiglaan, de brug op de Hertendreef naar het Peerdsbos, de jaagpaden langs het kanaal Dessel-Schoten en nog vele andere fietspaden en wegen lagen er deze ochtend tussen 7 en 9 uur plots spekglad bij. Ook net over de grens op de Merksemsebaan in Wijnegem was het al niet veel beter. Onder meer ter hoogte van de


 

 © rr

oude Hoogmolenbrug bij de specialist in sanitair Desco kwam een fietser zwaar ten val (foto). Plots klonken overal in Schoten sirenes van ambulances.

“Meerdere mensen raakten gekwetst. Een dame die uitschoof in de Borgeindstraat, was er met een heupbreuk het ergst aan toe. Toch zover ons overzicht reikt want er kwamen plots zoveel oproepen dat onze ploegen gewoon niet overal tegelijk konden zijn”, getuigt politiecommissaris Tim De Vos.

Onverwacht

Het winteroffensief kwam geheel onverwacht. Tijdens het grootste deel van de nacht waren de temperaturen nog positief gebleven. Dat het rond zes uur alsnog ging vriezen, was nergens aangekondigd. Ook de gemeentelijke strooidiensten waren verrast en rukten pas uit nadat het grootste leed geleden was.

“We hebben de strooidiensten zo snel mogelijk alsnog verwittigd. Of ze volgende nacht sneller uitrukken, weet ik niet. Zij monitoren de toestand van de wegen normaal zelf”, aldus commissaris Tim De Vos.

Niet gestrooid

De gemeentelijke strooidiensten van Schoten tijdens een vorig winteroffensief in 2021.

De gemeentelijke strooidiensten van Schoten tijdens een vorig winteroffensief in 2021. © RR

Schepen van Openbare Werken Wouter Rombouts (N-VA) bevestigt dat de strooidiensten eerder laat op pad waren. “Maar dit was dan ook niet te voorzien. Bovendien duurt het een tijdje alvorens het zout z’n werk heeft gedaan op de bevroren ondergrond, vooral wanneer die in de schaduw ligt.”

Rombouts wijst erop dat lang niet alle wegen in Schoten onder de bevoegdheid van de gemeente vallen. “Blijkbaar waren het Agentschap Wegen (Botermelkbaan) en Verkeer en De Vlaamse Waterweg (jaagpaden) even verrast”, stelt de schepen vast. “Ook zij hadden vooraf niet gestrooid. We gaan het nu extra goed opvolgen de komende nachten - zeker van zondag op maandag wanneer het opnieuw kouder zou worden met een gladde ochtendspits als mogelijk gevolg – wellicht preventief strooien. Intussen geef ik alle fietsers en voetgangers de raad: wees voorzichtig.”

(jaa )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten