Oude borstprothese in de schuif liggen? Onderzoeker Christine (47) zamelt ze in voor Ecuador

Christine Van der heyden  zamelt borstprotheses in 

Christine Van der heyden zamelt borstprotheses in ©  IF

Gent/Dendermonde -

Christine Van der heyden maakte vorig jaar borstkanker door en onderging een borstamputatie. Omdat borstprotheses vaak in de kast blijven liggen wanneer vrouwen ze niet meer nodig hebben, zamelt ze er in voor patiënten in Ecuador.

Fien Lakiere

Christine Van der heyden uit Dendermonde is lector milieu- en biotechnologie aan HoGent, en kreeg vorig jaar de diagnose borstkanker. “Ik moest een amputatie ondergaan, en krijg in maart een borstreconstructie. Ondertussen draag ik een borstprothese, maar die zal ik daarna niet meer nodig hebben. Zo is het idee gegroeid om te zien of ik er andere mensen mee kon helpen.”

Als onderzoeker werkt ze rond biodiversiteit in het Amazonegebied in Ecuador. “Ik ga al meer dan tien jaar naar daar, en mijn lokale collega’s zijn ondertussen vrienden geworden. Na wat gesprekken met hen waren ze meteen enthousiast om borstprotheses tot bij de juiste patiënten te brengen. Het land is mijn tweede thuis, en het blijft zeker niet bij een eenmalige actie.” (lees verder onder foto)

 

 ©  IF

Inzamelingsactie

Haar huidige prothese heeft ze momenteel echter nog nodig, en begin februari neemt ze al het vliegtuig. “Alles is sneller gegaan dan verwacht, maar ik heb ondertussen al een tiental protheses verzameld, en ook een winkel gevonden die wil helpen. Het geeft energie dat ik mensen kan helpen. En door er open over te zijn, wil ik ook andere vrouwen aanzetten om zich te laten controleren.”

Kan je helpen? Neem dan contact op via borstprothesesvoorEcuador@gmail.com. Zowel postoperatieve protheses, externe niet-klevende silicone protheses, sportprotheses en prothese-bh’s zijn welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent