Advocaat Piqueur wil onderzoek nietig laten verklaren na wraking onderzoeksrechter

 ©  DVH

Hans Rieder, de advocaat van Optima-topman Jeroen Picqueur, wil het onderzoek in de zaak rond de failliete bank nietig laten verklaren. Eerder was hij er al in geslaagd een onderzoeksrechter te laten wraken. Dat meldt Belga en wordt bevestigd door het Gentse parket-generaal. Zeker is dat de zaak vertraging oploopt. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) moet nu de regelmatigheid van het onderzoek nagaan.

Blg

Optima Bank ging in juni 2016 failliet en voormalig topman Jeroen Piqueur, zijn zoon Ruben en dochter Rebecca werden in december 2017 door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen om Piqueur en medeverdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Via buitenlandse structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland werd volgens de speurders een bedrag van 100 miljoen euro doorgesluisd. In totaal wordt voor veertien personen en vennootschappen de verwijzing gevraagd, onder hen ook de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche.

Het is niet de eerste kink in de kabel. Het Gentse hof van beroep besliste eind februari 2021 dat onderzoeksrechter Annemie Serlippens zich moest terugtrekken uit de zaak. De zaak zou normaal op 16 juni 2021 een eerste keer voor de Gentse raadkamer komen, maar verschillende partijen dienden een verzoekschrift tot bijkomend onderzoek in. De nieuwe onderzoeksrechter weigerde een deel van het gevraagde onderzoek, maar de verdediging ging daartegen in beroep. De KI oordeelde begin december dat een deel van het bijkomend onderzoek gevraagd door Van den Bossche moest uitgevoerd worden, en daardoor werd de zaak opnieuw uitgesteld. Op 2 maart zou de raadkamer de verwijzing van de 14 verdachten opnieuw bekijken, maar ook die datum zal niet gehaald worden.

Als de KI onregelmatigheden vaststelt, kan het oordelen dat bepaalde onderzoekshandelingen nietig zouden zijn, waardoor die uit het dossier verwijderd zouden moeten worden. De KI kan in uitzonderlijke gevallen ook overgaan tot het vaststellen van het verval van de strafvordering, waardoor er geen proces zou komen rond de Optima Bank. De zitting van de KI vindt plaats op 22 februari.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten