Juffen organiseren wandeling langs gedichten in Branst

Juffen Tancha De Backer, Vera Vergauwen en An Vergauwen werkten naar aanleiding van de poëzieweek een wandeling uit. 

Juffen Tancha De Backer, Vera Vergauwen en An Vergauwen werkten naar aanleiding van de poëzieweek een wandeling uit. © Guy Delforge

Bornem -

Basisschool De Appelboom organiseert naar aanleiding van de poëzieweek een gedichtenwandeling doorheen Branst (Bornem). “Zo bereiken we ook een ruimer publiek en niet alleen de ouders van onze school”, zeggen de juffen die werk maakten van de wandeling.

Guy Delforge

Juffen Tancha De Backer, Vera Vergauwen en An Vergauwen, werkten de voorbije dagen aan een project waarbij ze niet alleen de kinderen van de school, maar het hele dorp mee willen laten genieten van poëzie. “We vroegen de ouders per mail om – al dan niet samen met hun kind – een gedicht te selecteren en het ons te bezorgen”, zegt juf Tancha. “Al snel kregen we meer dan twintig inzendingen binnen. De meeste mensen stuurden ons een bestaand gedicht, maar één van de oma’s stuurde ons een zelfgeschreven gedicht.”

De voorbije dagen selecteerden de juffen 22 gedichten, die ze mooi presenteerden met een illustratie en op groot formaat afdrukten. “De komende dagen hangen we de gedichten op aan huizen in de buurt van de school”, zeggen de juffen. “Alle klassen van onze school maken volgende week een poëziewandeling langs de gedichten. Zeker met de laagste klasjes kunnen we niet langs alle gedichten wandelen, we roepen de gezinnen dan ook op om samen ook eens de wandeling te maken.” Het traject van de gedichtenwandeling komt een van de volgende dagen op de website en Facebookpagina van de school.

In de brievenbus

De juffen bedachten meteen ook een manier om de gedichtenwandeling nog interactiever te maken: “De scholieren schrijven in de klas ook zelf een gedicht. Terwijl we onze poëziewandeling maken, steken ze onderweg hun gedicht in een brievenbus of onder de ruitenwisser van een auto. Mensen die het gedicht vinden, roepen we op om te reageren. Ze kunnen een kaartje op school bezorgen of zelf een gedichtje sturen. We hopen dat we de poëzieweek zo echt kunnen laten leven in Branst.”

De juffen selecteerden 22 gedichten, die ze mooi illustreerden. 

De juffen selecteerden 22 gedichten, die ze mooi illustreerden. © Guy Delforge

“Voor ons is deze poëziewandeling ook een gelegenheid om nog eens met onze kinderen buiten de school actief te zijn”, zeggen de juffen. “Door de coronamaatregelen kunnen we niet meer met de bus naar het theater en zelfs niet naar het zwembad. Nu kunnen we nog eens iets leuks buiten doen.”

De poëziewandeling loopt van donderdag 27 januari en loopt tot en met zondag 6 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten