Burgemeester Zwijndrecht houdt vol dat hij niet op de hoogte was van PFOS-vervuiling

 

 ©  BELGA

De Zwijndrechtse burgemeester André Van de Vyver (Groen) blijft zeggen dat hij niet op de hoogte was van de gezondheidsrisico’s en de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Hij werd vrijdag voor een tweede keer gehoord in de PFOS-onderzoekscommissie.

Nunzia Petralia

Van de Vyver werd tijdens de hoorzitting geconfronteerd met voormalig BAM-topman (vandaag Lantis) Jan Van Rensbergen over de mail die vorige week werd gelekt, waaruit blijkt dat Van de Vyver op de hoogte zou zijn gebracht van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Enkele dagen daarvoor had Van de Vyver nog maar eens gezegd dat hij niets wist van die informatie.

LEES OOK. Burgemeester van Zwijndrecht “verbaasd en beetje boos” over gebrek aan communicatie over PFOS-vervuiling

De mail ging volgens Van Rensbergen over het feit dat OVAM de Antwerpse en Zwijndrechtse gemeenteraad op de hoogte zou stellen. “Ik bevestigde dat”, zegt Van Rensbergen. “Daarnaast vond ik het destijds niet meer dan normaal om hem toch mondeling op de hoogte te brengen. Ik zei hem dat we concentraties PFOS hadden gevonden in de bodem en in een veel groter gebied dan we oorspronkelijk dachten, maar dat er met de aangetroffen concentraties geen aanwijzingen waren op een direct humaan risico. Dit was een mondeling gesprek zonder dossiers of nota’s. Verder ging ik ervan uit dat OVAM de communicatie verder op zich zou nemen.”

“Ik herinner mij geen gesprek”

Van de Vyver zegt dat hij zich dat gesprek niet meer kan herinneren. Schepen Steven Vervaet (Groen) zou hem er wel op gewezen hebben. “Vervaet wist nog dat meneer Van Rensbergen langs zijn neus weg eens iets had gezegd over de verontreiniging. Maar wij moesten daar niets voor ondernemen”, zegt Van de Vyver. “Als ik op de hoogte was gebracht van enig gezondheidsrisico, hadden we dat laten onderzoeken”, zegt Van de Vyver nog. “Dat hebben we vorig jaar dan ook meteen gedaan toen we werden ingelicht.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die eerder ook al zei dat Van de Vyver wel op de hoogte was, reageert verontwaardigd op de uitspraken van Van de Vyver. “Een aantal maanden geleden zei de burgemeester van Zwijndrecht nog dat hij nooit op de hoogte was gebracht. Nu horen we plots iets anders”, reageert De Wever. “De partij Groen heeft mij zeer stellig beschuldigd van liegen. Het zou hen sieren als ze hun verontschuldigingen zouden aanbieden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten