Volle kathedraal geeft tragisch omgekomen kasteelheer spontaan applaus. Succesvolle tweeling verlaat stek in Londen: “Wij willen mama bijstaan en helpen om het landgoed te onderhouden”

 

 ©  jvdp, rr

Antwerpen/Wijnegem -

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal liep vrijdag bijna helemaal vol om afscheid te nemen van de ‘vader van de Kloosterstraat’. Boerenzoon, politieagent en bouwvakker, maar nadien vooral succesvol antiquair en projectontwikkelaar Leo de Haas – vorige week tragisch overleden op 65-jarige leeftijd – werd na de eredienst begeleid naar de uitgang met een spontaan applaus door de zeshonderd aanwezigen. Want de geboren Noord-Brabander had vele vrienden, in Nederland, maar ook in Antwerpen.

Jan Auman

‘Laat ons er nog ene vatten’. Met dat Noord-Brabants gezegde – Leo de Haas werd in 1956 geboren in Veldhoven bij Eindhoven - had de man zijn vrienden in zijn favoriete Nick’s Café op het Zuid nog getrakteerd op een pilsje. Ze brachten vervolgens een toost uit op het leven. “Want dat kan snel over zijn”, had de Haas er nog aan toegevoegd na het vernemen van de vroege dood van een vriendin.

Het bleken tragisch genoeg profetische woorden. Hoe de Haas na thuiskomst precies in de slotgracht van zijn eigen prachtig gerestaureerd kasteel Belvédère in Wijnegem is terechtgekomen, blijft ook ruim een week na de feiten niet helemaal duidelijk. De familie gaat uit van een hartaderbreuk. Van misdaad was alleszins geen sprake. Leo de Haas was na een waarschuwing van zijn arts net fanatiek aan het sporten geslagen en gestopt met roken. Hij was dol op kinderen en keek ernaar uit om opa te worden.

De foto van Leo de Haas, die ook op het rouwkaartje staat.

De foto van Leo de Haas, die ook op het rouwkaartje staat. © RR

Afgedragen blauwe hemd

“Jij, die totaal niet van aandacht hield, stond plots op de voorpagina van alle landelijke kranten in Nederland en België”, schetste Hennie de Haas, met wie hij in de ouderlijke boerderij destijds nog een kamer had gedeeld, één van de karaktereigenschappen van zijn broer tijdens de mooie afscheidsdienst in de kathedraal.

Maar Leo had vele eigenschappen én talenten, zo bleek ook uit de toespraken van Jeroen, Tim en Alain, die eerder de kist met het stoffelijk overschot van hun goede kameraad hadden binnengedragen. Dat deden ze samen met Sander en Wessel, de partners van Leo’s kinderen Joyce en Raissa. De al even zakelijk onderlegde tweeling, die zich kranig hield en niet week van de zijde van mama Astrid, schetste beeldend de legendarische bezorgdheid en bescheidenheid van hun vader: “Jij droeg liever dat afgedragen blauwe hemd dan een chique pak. Je zag in onze tuin liever bomen dan een groot zwembad. Je bestelde liever een gehaktbal dan kaviaar.”

Meer dan honderd bloemenkransen werden afgegeven door vrienden en bedrijven waar Leo de Haas mee heeft samengewerkt.

Meer dan honderd bloemenkransen werden afgegeven door vrienden en bedrijven waar Leo de Haas mee heeft samengewerkt. © RR

Erik Van der Paal

Verrassende spreker op de uitvaart was Erik Van der Paal, collega-projectontwikkelaar met een minder fris blazoen dan de betreurde. Van der Paal trok alle registers open om het belang van de Haas voor Antwerpen in de verf te zetten. “Je kwam als Nederlander naar Antwerpen uit liefde voor onze mooie gebouwen, maar bereikte zelf de status van monument. Je werd een parel aan de kroon van onze stad: charismatisch, oprecht, eerlijk en integer. En je leerde ons ook een levensles: het is belangrijk om voluit te leven.”

Michael Marcy, collega-antiekhandelaar in de Kloosterstraat

Michael Marcy, collega-antiekhandelaar in de Kloosterstraat © Jan Van der Perre

‘Ne goeie mens’. “Zo omschrijft ook Michael Marcy, bekend collega-antiekhandelaar Leo de Haas. “Hij heeft de Kloosterstraat echt groot gemaakt. Op een gegeven moment had hij daar wel vier eigen winkels en meer panden. Leo had een neus voor decoratie, vond die in Oost-Europa en haalde de stukken naar Antwerpen.”

“Maar hoe groot zijn imperium ook was, hij gedroeg zich nooit arrogant. Integendeel. We waren eigenlijk geen concurrenten maar vrienden. Ik ben één van de velen die op zijn hulp hebben kunnen rekenen. En Leo kon als geen ander genieten van het leven. In zijn tijd als antiquair hield hij ‘kantoor’ in ‘’Take 5 minutes in Paris’, de horecazaak van mijn echtgenote in de Kloosterstraat. Zalige tijden.”

Tweelingdochters verhuizen naar kasteel

Joyce en Raissa (31), de tweelingdochters van Leo de Haas, verlaten hun stek in Londen, waar ze de laatste jaren met succes het softdrinklabel Double Dutch lanceerden, om opnieuw in te trekken in het ouderlijk kasteel in Wijnegem. “We willen mama bijstaan”, klinkt het.

Joyce en Raissa de Haas op een foto van enkele jaren geleden om hun softdrinkmerk Double Dutch te promoten.

Joyce en Raissa de Haas op een foto van enkele jaren geleden om hun softdrinkmerk Double Dutch te promoten. © rr

Ze waren toch wat geschrokken van de media-aandacht die de plotse en veel te vroege dood van hun geliefde vader veroorzaakte, tot in Nederland toe. En dat bracht ook wat bezorgdheid mee over mama die alleen zou achterblijven op dat grote kasteeldomein.

“Samen met onze partners Sander en Wessel hebben we daarom besloten om terug te keren naar Belvédère, de trots van papa. We willen het landgoed mee helpen onderhouden en moeder door deze moeilijke tijd helpen”, vertelt Joyce. “Onze harten liggen nu in duizend scherven, maar de vele herinneringen aan die intense en onvergetelijke tijd met papa zullen ons helpen om die stukjes terug te lijmen en hier samen door te geraken.”

Die herinneringen kwamen ook de dagen voor de uitvaart al spontaan naar de zussen toe via de vele vrienden van hun papa. “Er was zelfs iemand die een stukje oud orgel heeft bezorgd waar een mooi gezamenlijk verhaal aan vast hangt. Het biedt troost dat zoveel mensen aanwezig waren, zelf tastbare herinneringen hebben gedeeld en papa graag hebben gezien”, aldus Joyce.

Kasteel Bevédère in de Broekstraat in Wijnegem: Leo de Haas heeft er opnieuw een pareltje van gemaakt.

Kasteel Bevédère in de Broekstraat in Wijnegem: Leo de Haas heeft er opnieuw een pareltje van gemaakt. © JAA

Kist dagenlang in Belvédère

Joyce bracht samen met haar zus tijdens de uitvaart treffend tot uitdrukking hoe hun vader hen al op jonge leeftijd handelsgeest heeft bijgebracht. “Op het strand van Knokke verkochten we papieren bloemen en jij stimuleerde ons om de allermooiste, maar ook grootste bloemenwinkel van de hele kust uit te bouwen door slim met andere verkopers te onderhandelen en hard te werken. Vooral hard te werken.”

Opvallend: de kist met het lichaam van Leo de Haas heeft de dagen voor de uitvaart in zijn kasteel Belvédère gestaan. “We wilden papa nog graag heel dicht bij ons hebben en weten dat hij ook zelf het liefst hier – thuis dus – zijn laatste dagen zou hebben willen doorbrengen. De kist heeft hier, mooi omringd door tientallen bloemstukken, in het midden van een kamer gestaan. Het waren bijzondere intieme momenten die we zeker koesteren.”

Het stoffelijk overschot van Leo de Haas werd niet begraven maar na de uitvaartdienst gecremeerd.

De OLV-kathedraal liep bijna helemaal vol voor de uitvaart van Leo de Haas. 

De OLV-kathedraal liep bijna helemaal vol voor de uitvaart van Leo de Haas. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten