Omikron laat ene na andere coronarecord sneuvelen

Omikron drijft het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag op weekbasis momenteel flink boven de vierde golf uit. 

Omikron drijft het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag op weekbasis momenteel flink boven de vierde golf uit. © ho

Kempen -

De Kempen kregen er zaterdagochtend in één dag 2.339 besmettingen bij, het vierde dagrecord op rij. In de voorbije week kwamen er zo 11.153 positieve testen bij, of 1.593 per dag. Dat is ook ongezien.

Hans Otten

Met een gemiddelde aangroei van 1.593 nieuwe coronabesmettingen per dag zitten we deze week al ruim een derde hoger dan de piek van de vierde golf eind vorig jaar. Bovendien lijkt de verspreiding van de omikronvariant na een week kabbelen intussen weer te versnellen: lag de aangroei begin deze week nog de helft (54%) hoger dan in de week voordien, dan komen we nu weer in de buurt van een verdubbeling (91%) van de besmettingscijfers.

Die verdubbelingstendens tekent zich in maar liefst zeventien van de 27 gemeentes in ons arrondissement af, in sommige daarvan ligt de aanwas deze week zelfs 2,5 (Arendonk, Herselt, Hoogstraten, Laakdal, Merksplas, Rijkevorsel) tot 3 keer hoger (Baarle-Hertog) dan in de week voordien. Maar er zijn ook gemeentes waar de aangroei stil lijkt te vallen, zoals Herenthout, Retie en Vorselaar. Dat zijn niet toevallig drie kleinere gemeentes waar het virus twee weken geleden stevig huis hield.

Turnhout (+1.192) en Mol (+1.087) gingen de voorbije week voor de allereerste keer over de symbolische grens van 1.000 besmettingen in zeven dagen tijd. Geel kreeg er 868 bij, Balen 692, Herentals 665, Westerlo 613 en Arendonk 452.

Deze grafiek geeft duidelijk aan dat de vierde en vijfde besmettingsgolven in niets te vergelijken zijn met wat de Kempen voordien beleefden. 

Deze grafiek geeft duidelijk aan dat de vierde en vijfde besmettingsgolven in niets te vergelijken zijn met wat de Kempen voordien beleefden. © ho

De besmettingen doen zich in grote mate onder kinderen en jongeren voor, die het vervolgens overdragen op hun ouders. De Kempense testcentra hebben het bijzonder druk, waarbij de positiviteitsratio - het aantal positieve testen in verhouding met het aantal afgenomen testen - op sommige dagen zelfs tot 75% oploopt: drie op vier afgenomen testen geven een positief resultaat. Gelukkig vertoont de grote meerderheid hooguit lichte ziekteverschijnselen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten