Drie zwarte zwanen keren terug naar vertrouwde plas

De drie zwanen zitten terug op hun vertrouwde plek. 

De drie zwanen zitten terug op hun vertrouwde plek. © RR

Brasschaat -

Het Vogelopvang Centrum (VOC) in Kapellen heeft de drie zwarte zwanen die normaal op de plas in park De Mik in Maria-ter-Heide verblijven, na vier maanden teruggebracht naar hun vertrouwde stek. De dieren werden iopgevangen, terwijl hun natuurlijke biotoop werd gerenoveerd.

De zwarte zwanen zitten al lang op de plas, waar ze intussen al aan de derde generatie toe zijn. Marcel Peeters van het VOC haalde de drie zwanen er tijdelijk weg, omdat de dieren nogal stressgevoelig zijn. Dat gebeurde in samenspraak met de bevoegde schepen voor Dierenwelzijn Karina Hans (N-VA).

“Door de renovatiewerken op en rond de plas, was er geregeld nogal wat kabaal. De bulldozers maakten de dieren bang. Daarom hebben we ze tijdelijk weggehaald. Op dezelfde locatie zitten ook heel wat ganzen. We hebben gecontroleerd in hoeverre deze dieren eventueel last hadden van de werkzaamheden. Maar dat bleek geen probleem. De eenden vertoeven immers vaak op het gras naast de plas, waar ze geen last hebben van de werken. Maar de zwanen zitten altijd op het water. Dat maakte het voor hen veel moeilijker. We hebben wel gewacht tot er opnieuw voldoende water in de plas lag, om ze terug naar hun vertrouwde stek te brengen.”

De drie zwanen.

De drie zwanen. © RR

Het betreft dus drie zwanen, een vader met twee jongen. De moeder werd vorig jaar doodgebeten door een hond. Zwarte zwanen staan erom bekend dat ze elkaar als koppel trouw blijven. De vader moet het nu wel zonder vrouwtje stellen. Het trio blijkt het verblijf in het VOC alvast goed te hebben doorstaan.

“Het is niet de eerste keer dat de zwanen tijdelijk bij ons verblijven. Pakweg een jaar geleden was dat ook al eens het geval. Toen was de parkvijver in De Mik dichtgevroren en leek het ons veiliger de dieren daar weg te halen. Na de vorstperiode hebben we ze dan teruggezet”, aldus nog Marcel Peeters.

Zwarte zwanen kunnen voor de mens wel gevaarlijk zijn. Vooral wanneer ze zich bedreigd voelen. Dan maken ze veel ophef door met hun vleugels te klapperen, die een spanwijdte van 1,6 tot 2 meter. Op die manier kunnen ze zelfs armen van mensen breken. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten