REACTIES. Sweeck trekt na zege in Hamme als underdog naar Fayetteville: “Laat mij maar stilletjes naar het WK gaan”

 ©  BELGA

Laurens Sweeck heeft in Hamme zijn derde zege van het seizoen geboekt na Ardooie en Leuven. De voorbije maanden reed de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal weinig in beeld, maar op een week van het WK in Fayetteville doet hij plots weer van zich spreken. “Iedereen zit met het WK in zijn hoofd.”

Michael Van Damme

LEES OOK. Laurens Sweeck wint spannende cross in Hamme, Pidcock komt ten val na vreemde wedstrijd

Na de val van Tom Pidcock aan het begin van de slotronde, streden Toon Aerts en Laurens Sweeck plots met hun tweetjes voor de zege. Het draaide uit op een sprint, die werd gedomineerd door Sweeck. Hij draaide als eerste de weg op, sloeg een klein kloofje en liet Aerts niet meer terugkomen.

“Ik kan niet zeggen dat ik vooraf zeker was van mijn sprint, maar ik voelde dat Toon niet in mijn wiel zat toen we de weg op kwamen”, zei Laurens Sweeck. “De sprint in Hamme is lang en ook niet lang. In de laatste meters kreeg ik het toch lastig. Het was lang geleden dat ik nog eens mee kon doen voor de zege, dus dit doet deugd.”

Onderweg zagen we Sweeck geregeld voorin, maar af en toe leek hij ook even weg te zakken. “Het waren verraderlijke bochten en iedereen maakte kleine foutjes waardoor je soms het wiel kwijt was. De ene keer had je iets voor, een andere keer had je een goed moment. Daardoor was het wat jojoën.”

Sweeck is goed op dreef. Tweede op het BK, vierde in de Wereldbeker in Flamanville en nu dus winst. Moeten we Sweeck nu bij de kanshebbers rekenen voor het WK? “Iedereen zit met het WK in zijn hoofd, maar ik wil het liever zo houden dat ze weinig over mij praten. Laat me maar stilletjes naar het WK gaan.”

 ©  BELGA

Ook Aerts tankt vertrouwen: “Al had ik graag nog eens gewonnen”

“Laurens was net iets vinniger dan mij in het slot”, gaf Aerts toe. “Jammer, want ik had graag nog eens gewonnen.”

Aerts ging verschroeiend van start, greep de bonificatieseconden en reed bijna een halve wedstrijd alleen op kop. “Ik kreeg een gat in het begin en ik wist dat Pidcock niet goed gestart was”, verklaarde hij. “Daarom trok ik door, want ik wilde hem niet laten terugkomen in de wedstrijd. Die missie is niet gelukt (lacht). Het was hier ook wel moeilijk om de hele tijd alleen te rijden, en toen ze dichterbij kwamen, liet ik me inlopen en koos ik voor een andere strategie. Het bikepark is soms toch wel gemakkelijker in het wiel. Zelf mijn lijnen zoeken is al niet mijn sterkste kant. Dat was voor mij soms moeilijk.”

Uiteindelijk doken ze met vier renners de slotronde in. “Pidcock schakelde zichzelf uit, Eli had het moeilijk. Het ging tussen Laurens en mij. De bedoeling was om als eerste in het bikepark te komen, maar Laurens was van hetzelfde gedacht. Hij koerste iets vinniger.”

Aerts is tevreden met de conditie. “Voor Flamanville heb ik heel zwaar getraind en daarna ook nog eigenlijk, tot en met donderdag. Alleen vrijdag heb ik goed kunnen rusten, allemaal met het oog op het WK. Blijkbaar heb ik vandaag toch niet al te veel last gehad van die zware trainingsperiode. Ik herstel goed en dat stemt me tevreden. Voor het WK ben ik de underdog: Eli en Tom zijn de favorieten, daarna zijn we met veel renners zoals Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Quinten Hermans en ik die kunnen strijden voor het podium. En als je strijdt voor het podium, kan misschien altijd wat meer.”

“Het WK valt helemaal niet te vergelijken met de omloop van vandaag”, zei hij nog. “Dat is veel minder technisch. Ik ben vooral tevreden over hoe ik vandaag heb gereden. De conditie is goed, anders word ik hier niet tweede. Ik heb hier al moeilijkere wedstrijden gekend.”

Iserbyt: “Met Laurens als winnaar blijft zege binnen de ploeg”

Eli Iserbyt sleepte nog een derde plaats uit de brand in Hamme. “Ik ben blij voor Laurens”, zegt hij. “De zege blijft binnen de ploeg. Dat is altijd een goede zaak.”

Eli Iserbyt toonde zich heer en meester in Flamanville, maar had het lastiger in Hamme. “Mijn start was niet al te best”, deed hij uit de doeken. “Maar ik zag vanaf het begin dat Laurens (Sweeck) goed was. We keerden dan terug op Toon en Pidcock en op het eind werd het nog spannend. Zelf ben ik niet tot aan het gaatje gegaan, ik merkte dat de andere jongens beter waren en drong niet aan. Ik heb nog even proberen te helpen, in de voorlaatste ronde probeerde ik om hem van de kop weg te houden, want ik zag dat hij veel op kop werd gedrongen door Aerts, maar dat was niet gemakkelijk.”

“De zege blijft binnen de ploeg, ik ben echt heel blij voor Laurens dat hij nog eens mocht juichen. Hij heeft er hard voor gewerkt en heeft het zeker verdiend. Op deze manier heeft hij getoond dat hij heel sterk is en ook klaar voor het WK.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten