Sébastien Loeb verovert eindzege in Rally van Monte Carlo, Thierry Neuville finisht als zesde

 

 ©  ISOPIX

Sébastien Loeb (Ford Puma Rally1) heeft zondagnamiddag de Monte Carlo gewonnen, de openingswedstrijd van het WRC 2022. Loeb kwam met nog één rit te rijden aan de leiding op een moment dat Sébastien Ogier (Toyota Yaris Rally1) lek reed. In de powerstage hield Loeb stand en hij wint zo voor de achtste keer de Monte Carlo. Voor de negenvoudig wereldkampioen rally is het zijn 80e WK-zege. Ogier eindigt als tweede op 10.5 sec. Craig Breen (Ford Puma Rally1) begint zijn seizoen met een derde plaats. Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) eindigt na een wedstrijd die bol stond van de problemen toch nog als zesde.

Bron: BELGA

Sébastien Ogier en Sébastien Loeb, die de voorbije achttien jaar samen zeventien wereldtitels wonnen, drukten vanaf de eerste meters hun stempel op deze wedstrijd en toonden dat ze, ondanks de start van een nieuw tijdperk waar de hybride wagens hun intrede doen, nog steeds competitief zijn.

De Monte Carlo ging donderdagavond met twee avondritten van start. Ogier nam meteen de leiding. Sébastien Loeb was de enige die in zijn buurt kon blijven. Beide rijders, die een beperkt aantal wedstrijden rijden, waren een klasse te sterk voor hun concurrenten. Vrijdagmiddag nam Loeb de leiding over van Ogier die op zijn beurt zaterdag opnieuw aan de leiding kwam en, met nog twee ritten te rijden, een voorsprong van 24.6 sec had. Maar dan reed de Fransman lek en verloor hij de leiding aan Sébastien Loeb.

De powerstage zou beslissen over winst en verlies. Ogier was vastberaden om nog een keer alles te geven, maar deed zichzelf de das om toen hij iets te snel van start ging en daarvoor tien seconden straftijd kreeg. Op pure snelheid was hij 9 sec sneller dan zijn rivaal en zou hij 0.5 sec tekort zijn gekomen voor de winst. Met de tien seconden straftijd erbij werd het verschil 10.5 sec. Ogier was er kapot van. Loeb wist met zijn vreugde geen blijf. Na de tweede plaats in de Dakar van vorige week wint Loeb met een nieuwe wagen en een nieuwe copiloot voor de achtste keer in zijn carrière de Monte Carlo, een evenaring van het record van Sébastien Ogier.

Voor Sébastien Loeb is het zijn eerste zege sinds hij in 2018 met een Citroën C3 WRC de rally van Spanje won. Bij de intrede van het hybridetijdperk schenkt hij M-Sport meteen de zege. De laatste keer dat M-Sport en Ford de Monte Carlo wonnen dateert van 2017. Toen won Ogier deze rally. Vier jaar later bezorgt Sébastien Loeb het team dus een nieuwe zege in deze mythische rally. De laatste overwinning van M-Sport dateert van 7 oktober 2018. Die zondag won Ogier de Rally van Groot-Brittannië.

Grégoire Munster (Hyundai i20 Rally2) reed zondagvoormiddag lek, verloor daarbij ruim twee minuten en zakte van de negende naar de twaalfde plaats. Ongetwijfeld een ontgoocheling voor de Belg met Luxemburgse licentie die op weg was naar een podiumplaats in WRC2. Uiteindelijk moet hij in die klasse tevreden zijn met de vijfde plaats. Freddy Loix en Pieter Tsjoen (Skoda Fabia Rally2) eindigden als 24e.

 

 ©  EPA-EFE

Voor Thierry Neuville werd deze Monte Carlo dus een ware overlevingstocht. Vrijdagochtend doorstond hij naar eigen zeggen doodsangsten achter het stuur van zijn Hyundai. Tegen het einde van de dag reed hij de tweede tijd en schoof hij op naar de vierde plaats in de stand. Zaterdagochtend vertelde Neuville dat hij last had van een mechanisch probleem en dat zijn wedstrijd voorbij was. Zaterdagnamiddag bleek dat de ophanging was afgebroken en kwam de schokdemper door de motorkap. Twee noodherstellingen en een verbindingsrit van 180 km naar Monaco later bereikte de Belg toch de assistentiezone waarna hij zondag opnieuw van start kon gaan.

Zondagvoormiddag won hij samen met copiloot Martijn Wydaeghe de tweede klassementsrit van de dag, zijn eerste achter het stuur van de nieuwe hybride Hyundai. In de powerstage, die gewonnen werd door Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1), eindigde hij derde en pakte hij drie extra WK-punten. Aan de finish was de Belg ontgoocheld en uitgeput. “Ik heb alles gegeven”, vertelde hij kort.

De volgende wedstrijd van het WK wordt eind februari in Zweden gereden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten