Spanningen Oekraïne: gezinnen van Amerikaanse en Britse diplomaten moeten Kiev verlaten, EU volgt voorbeeld niet

 

 ©  EPA-EFE

De Amerikaanse regering heeft de gezinnen van Amerikaanse diplomaten in Kiev bevolen het land te verlaten “wegens de aanhoudende dreiging van een Russische militaire operatie”. Ook het Verenigd Koninkrijk haalt het personeel uit de ambassade weg uit hoofdstad Kiev, de Europese Unie en ons land volgen het voorbeeld (voorlopig) niet.

mtmBron: BELGA

Vanwege de escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne haalt het Verenigd Koninkrijk personeel van zijn ambassade weg uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Als reactie op de toenemende dreiging van Rusland zijn enkele medewerkers en familieleden teruggeroepen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen maandagochtend bekendgemaakt.

Eerder had de regering van de Verenigde Staten al aangekondigd de ambassade in Kiev te zullen inkrimpen vanwege de oplopende spanningen. Gezinnen van Amerikaanse diplomaten werd gevraagd Kiev te verlaten. Kiev bekritiseerde de actie als “overdreven voorzichtigheid”.

In het licht van de massale troepenopbouw van Rusland aan de grens met Oekraïne wordt in het Westen gevreesd dat het Kremlin een invasie van het buurland zou kunnen plannen. Moskou ontkent dat echter en eist veiligheidsgaranties van de VS en de Navo.

Europese Unie

De Europese Unie ziet geen reden om de spanningen tussen Oekraïne en Rusland te dramatiseren en is niet van plan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te volgen in het terughalen van de gezinnen van diplomaten. Dat heeft het hoofd van de Europese diplomatie maandag bekendgemaakt. “Ik denk dat we de situatie niet moeten dramatiseren en dat we Oekraïne niet moeten verlaten, tenzij de VS ons informatie verschaffen die zo’n beslissing zou rechtvaardigen”, zei Josep Borrell voor aanvang van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De Europese ministers zullen via videoverbinding overleg hebben met hun Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken. De VS besloten zondag de gezinnen van hun diplomaten weg te halen uit Oekraïne. “We denken dat er op elk moment een Russische invasie kan plaatsvinden”, zo legde een hoge Amerikaanse functionaris uit.

“Blinken zal deze beslissing uitleggen aan ons”, reageerde Borell. Terwijl de Europese ministers arriveerden aan het Schumanplein, raakte bekend dat het Verenigd Koninkrijk een deel van zijn personeel weghaalt uit de ambassade in Kiev.

België

Ook België haalt voorlopig geen diplomatiek personeel weg uit Oekraïne. “Gezien de post beperkt is tot essentieel personeel, is een evacuatie op dit moment niet aan de orde”, zo verluidde maandag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

België heeft drie expats op de ambassade in Kiev, maar die blijven voorlopig op post. “Het is belangrijk dat we in contact blijven met de autoriteiten en de Belgen ter plaatse”, klinkt het. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken maakt samen met Defensie een voortdurende analyse van de situatie in de regio, waar Rusland vele tienduizenden soldaten heeft verzameld aan de grens met Oekraïne.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès bespreekt de situatie in Oekraïne maandag met haar EU-ambtgenoten op een vergadering in Brussel. Ze zullen er via videoverbinding ook overleg plegen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Buitenlandse Zaken heeft zondag wel het reisadvies voor Oekraïne aangepast. Niet-essentiële reizen naar heel Oekraïne zijn nu afgeraden, en reizen naar de oostelijke regio’s Luhansk, Donetsk en de Krim zijn volstrekt afgeraden.

“Voorbarig”

Oekraïne vindt de Amerikaanse en Britse beslissing “voorbarig. “We respecteren het recht van buitenlandse naties om de veiligheid van hun diplomatieke missies te verzekeren, maar wij geloven dat zo’n stap voorbarig en een voorbeeld van excessieve voorzichtigheid is”, tweette woordvoerder Oleg Nikolenko van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aan de grens met Oekraïne hebben zich vele tienduizenden Russische soldaten verzameld. Het doet het Westen vrezen voor een militaire interventie in het buurland. Rusland ontkent dat, maar het vraagt wel erkenning van zijn veiligheidsbelangen. Zo eisen de Russen spijkerharde garanties dat Oekraïne nooit lid van de Navo zal worden en dat Navo-troepen weggehaald worden uit oostelijke lidstaten .

Voor de VS en Europa zijn die eisen onaanvaardbaar. Aan de bestaande veiligheidsorde in Europa valt niet te tornen en van “de heropbouw van totaal achterhaalde invloedssferen” kan geen sprake zijn, zo maakte Borrell maandag nogmaals duidelijk.

De Europese ministers, die in Brussel een gemeenschappelijk standpunt op papier willen zetten, hopen eerst en vooral via diplomatieke kanalen een de-escalatie van de situatie in de regio te bereiken. Komt het alsnog tot een militaire interventie, dan zal het Westen reageren met “massieve” financiële en economische sancties tegen Rusland.

“Voor het ogenblik werken we verder aan een geheel van sterke sancties. Dat proces gaat verder om er zeker van te zijn dat alles klaar is indien het nodig zou zijn”, zei Borrell.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten