Hier kan je een gratis PCR-test aanvragen na een positieve zelftest

 

 ©  shutterstock

Het is voortaan ook mogelijk om online een code aan te vragen voor een gratis PCR-test als je een positieve zelftest hebt afgelegd. Dat meldt La Libre Belgique op gezag van het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

mtm

Wie momenteel een positieve zelftest aflegt, moet niet alleen meteen in isolatie, maar moet ook een code aanvragen voor een PCR-test in een testcentrum of labo. Daarvoor moest je tot voor kort een activatiecode aanvragen via je huisarts of het centrale call center. Maar nu staat er dus – enkele dagen vroeger dan gepland – ook een tool online waarmee je “rechtstreeks en onmiddellijk” een CTPC-activatiecode kan aanvragen.

“We dringen erop aan dat mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad en die een positieve zelftest hebben afgelegd, dat bevestigen door middel van een PCR-test”, aldus Vandenbroucke aan de Franstalige krant.

Sinds enkele maanden bestaat er ook al een zelfevaluatietool waarmee mensen met symptomen (zoals hoesten, koorts, keelpijn) kunnen nagaan of het nodig is om zich te laten testen. Een bezoek aan de huisarts is dan ook niet meer nodig. Na het invullen van een vragenlijst kunnen mensen met symptomen zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen bij een testcentrum, labo of apotheker.

LEES OOK. Hoestje of koorts? Loop niet meteen naar de dokter: zo vraag je zélf online een coronatestcode aan (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten