Colruyt start met de kweek van mosselen in zeeboerderij, maar stadsbestuur wil met kortgeding werken laten stilleggen

Boeien moeten de zone beveiligen. 

Boeien moeten de zone beveiligen. ©  Colruyt Group

Nieuwpoort -

Met het aanduiden van een veiligheidszone starten deze week voor de kust van Nieuwpoort de werken voor de realisatie van de zeeboerderij Westdiep. De Colruyt Group en zijn partners ontwikkelen er de eerste commerciële zeeboerderij voor het kweken van mosselen in ons land. Een eerste oogst moet tegen de zomer van volgend jaar in de winkels liggen. Het stadsbestuur startte een kortgeding om de werken te laten stilleggen.

Dany Van Loo

De Colruyt Group vroeg en kreeg eind 2020 een vergunning voor het ontwikkelen van aquacultuuractiviteiten in een op het Marien Ruimtelijk Plan voorziene zone voor commerciële en industriële activiteiten. De zone ligt op vijf kilometer voor e Belgische kust en is beter gekend als de Westdiepzone. Colruyt wil er in een installatie, dat de naam zeeboerderij Westdiep kreeg, onder meer mosselen kweken.

Eerste mosselen in zomer 2023

“Alle voorbereidingen, zoals het ontwerp van de installatie tot de gekozen materialen en de veiligheidsvoorzieningen, zijn nu afgerond”, legt projectmanager Jonas Goeteyn uit. “Het spreekt voor zich dat veiligheid een prioriteit is voor activiteiten op zee. Een eerste stap is het afbakenen van een veiligheidszone rond de kweekzone om te vermijden dat andere zeevarenden in de kweekzone terechtkomen. Dat gebeurt met tien zogenaamde kardinaalboeien en zes speciale markeringsboeien. In het supervisiecentrum van Parkwind in Oostende zal het vaarverkeer via een trackingsysteem permanent opgevolgd worden.” (Lees verder onder de foto)

Zo moet Zeeboerderij Westdiep eruit gaan zien.  

Zo moet Zeeboerderij Westdiep eruit gaan zien.  ©  Colruyt Group

Bij een incident of noodgeval is het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) het centrale aanspreekpunt. “Wij zien er dan ook op toe dat het aanduiden van de kweekzone en de veiligheidsperimeter volgens de regels gebeuren”, klinkt het bij het MRCC.

Na de afbakening is het de bedoeling om de mossellijnen met aquacultuurboeien in het water gelegd worden. “In een eerste fase zullen we 1 vierkante kilometer of 22 procent van de exploitatiezone benutten. Daarbij moeten een tiental mossellijnen zo’n tweehonderd ton mosselen opleveren. We mikken op de zomer van 2023 om een eerste volwaardig mosselseizoen mee te pikken en zo voor het eerst Belgische mosselen aan te bieden”, zegt persverantwoordelijke Patricia Verdoodt.

Kortgeding

De start van de werken is niet bepaald naar de zin van het stadsbestuur, dat zich steeds heeft steeds verzet tegen de locatie van de zeeboerderij. Het neemt nu verdere stappen. “We zijn niet gekant tegen een dergelijk initiatief, maar de keuze voor deze locatie is zonder meer nefast voor ons visserij- en jachthavengebeuren”, reageert burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Er loopt een procedure bij de Raad van State, maar daar lijkt de Colruyt Group zich niets van aan te trekken. We hebben ze dan ook in kortgeding gedagvaard om de werken te laten stilleggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten