Carnaval van Binche gaat ook in 2022 niet door

 

 ©  BELGA

Het carnaval van Binche zal ook in 2022 niet doorgaan. Het carnaval, dat zou plaatsvinden van 27 februari tot 1 maart, wordt zo voor de tweede maal op rij geannuleerd wegens de gezondheidscrisis. Dat melden het stadsbestuur en organisator Association de la Défense du Folklore (ADF) maandag.

mtmBron: BELGA

“Het Overlegcomité heeft het carnaval van Binche gedood”, aldus burgemeester Laurent Devin. “De maatregelen die in het kader van het laatste Overlegcomité werden genomen, maken de organisatie van het carnaval in 2022 onmogelijk. We moeten akte nemen van de beslissing en de gevolgen dragen, net zoals andere sectoren.” De steunpremies zullen worden gebruikt voor de beroepen die getroffen worden door de annulering van het carnaval.

De burgemeester zegt nog dinsdag/morgen een overleg te hebben met zijn collega-burgemeesters uit de Centrumregio in Henegouwen over de andere carnavalsfeesten in de regio. Ze willen “een consistente houding” aannemen, zegt hij.

Het stadsbestuur zou aanvankelijk op 17 januari communiceren over het al dan niet doorgaan van het evenement. Uiteindelijk werd dat moment uitgesteld tot 24 januari, opdat er voldoende tijd zou zijn om de beslissingen van het meest recente Overlegcomité te analyseren.

“Er was geen woord over ons tijdens het laatste Overlegcomité, terwijl men een manifestatie met meer dan 50.000 toelaat”, aldus voorzitter van folklorevereniging ADF Didier Rombaux. “We hadden de annulering van de drumrepetities aanvaard. We hadden een nieuwe repetitiekalender opgesteld, maar de omikronvariant heeft al onze projecten in de problemen gebracht. We behouden het recht om een evenement te organiseren zodra de situatie het toelaat.” Er is nog geen nieuwe datum, aldus Rombaux nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten