Van Afghanistan naar het testcentrum in België: “Dat ik hier nuttig ben, geeft energie”

Arts Syed Wahidi werkt momenteel in het testcentrum van het AZ Sint-Lucas. 

Arts Syed Wahidi werkt momenteel in het testcentrum van het AZ Sint-Lucas. ©  fvv

Gent -

Syed Wahidi (49) behaalde zijn masterdiploma geneeskunde in Afghanistan en was er adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid. Nu werkt hij bijna zeven dagen per week in het testcentrum van het AZ Sint-Lucas. Een wereld van verschil. “Ik wil liever zelf leren vissen, dan vis te moeten krijgen van anderen.”

Fien Lakiere

Wie zich laat testen op het coronavirus in het testcentrum van het AZ Sint-Lucas, maakt grote kans geholpen te worden door dokter Syed Wahidi (49). Hij draait er bijna elke dag shifts, soms zelfs twee per dag. Nochtans zag het leven van Wahidi er tot enkele jaren geleden nog helemaal anders uit.

“Ik werkte als dokter in een privéziekenhuis in Afghanistan en was hr-adviseur voor het ministerie van Volksgezondheid”, vertelt hij. “Maar ik kom uit een politieke familie en door een machtswissel in de overheid raakte ik mijn job en beveiliging kwijt. Toen kregen we problemen met de taliban.”

Op een dag ontplofte een autobom voor zijn huis. “Die was voor mij bedoeld, maar maakte gelukkig geen slachtoffers. Toch voelden we ons niet meer veilig, want er zijn duizenden andere voorbeelden van mensen die wel op die manier zijn gestorven.”

Nieuwe toekomst

Daarom kwam hij in 2015 vanuit Afghanistan via Iran en Turkije naar België. “Ik heb veel moeite gedaan voor mijn diploma geneeskunde, dus wilde ik het hier ook gebruiken. Eerst werkte ik als vrijwillige arts in het triagecentrum, daarna in Jan Palfijn, en nu in Sint-Lucas.”

PCR-test in het AZ Sint-Lucas? Grote kans dat je Syed tegenkomt. 

PCR-test in het AZ Sint-Lucas? Grote kans dat je Syed tegenkomt. ©  fvv

Wahidi moest zich aanpassen aan de verschillen op medisch vlak. “In Afghanistan gebruikten we bijvoorbeeld veel meer antibiotica, hier niet. Ik moet ook nog werken aan mijn Nederlands. Maar mijn droom is om in een praktijk te werken als huisarts.”

Teruggaan naar zijn moederland is praktisch onmogelijk, dus wil hij ook voor zijn gezin een goede toekomst in België. “Dat ik hier nuttig ben, geeft energie. Ik wil niet leven als een parasiet. Er bestaat een gezegde over: ik wil liever zelf leren vissen, dan vis te moeten krijgen van anderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent