Lantis raamt sanering van PFOS-vervuiling op 190 miljoen euro

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, raamt de kosten voor de sanering van de met PFOS verontreinigde gronden op 190 miljoen euro. Dat heeft minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) gezegd in de PFOS-onderzoekscommissie.

jvhBron: BELGA

Bij de werken aan de Oosterweelverbinding is er vastgesteld dat de grond verontreinigd is met PFOS. Tussen bouwheer Lantis en het chemiebedrijf 3M is er eerder ook een dading afgesloten over die gronden. Maar die dading ontslaat 3M niet van de saneringsplicht. Het is de bedoeling dat 3M als vervuiler finaal opdraait voor de sanering van die gronden. 

Volgens de minister houdt Lantis een volledige raming bij “per werkzone” en was er op de laatste raad van bestuur van Lantis sprake van een totaal van 190 miljoen euro. De Vlaamse overheid heeft zich in het verleden garant gesteld voor het betalen van die kost. “Maar nadien is het natuurlijk de bedoeling om de kosten te verhalen op de vervuiler en dus op 3M”, aldus Peeters.

Dat is een pak meerder dan eerdere ramingen, geeft minister Peeters toe. “Initieel was er voor Linkeroever sprake van 63 miljoen euro en voor de Scheldetunnel van 8 miljoen euro. Nu is er sprake van bijkomende kosten op Rechteroever aan de Oosterweelknoop en Lobroekdoek en ook de kosten op Linkeroever zijn gestegen. Samen goed voor 190 miljoen euro”, aldus Peeters.

De Vlaamse overheid heeft zich in het verleden bij Lantis garant gesteld voor het betalen van die kost. “Maar nadien is het natuurlijk de bedoeling om de kosten te verhalen op de vervuiler en dus op 3M”, aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten