“Helft meer coronabesmettingen in werkende dan algemene bevolking”

Themabeeld 

Themabeeld ©  ROBIN UTRECHT

De werkende bevolking telt goed de helft meer besmettingen met het coronavirus dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit het meest recente tweewekelijks rapport van KU Leuven, UHasselt en Idewe, dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren met elkaar vergelijkt. Het hoogste aantal besmettingen bevindt zich op dit moment in de kunst-, sport- en recreatiesector.

jvhBron: BELGA

De cijfers van het rapport bespreken de periode van 4 tot 17 januari. Aan de hand van gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.

De kunst-, sport- en recreatiesector telde de voorbije periode een incidentie van 4.403. Vooral sportclubs, waaronder voetbalclubs en fitnesscentra, tekenen hoge besmettingscijfers op. Op de tweede plaats komt het onderwijs met een incidentie van 4.394, gevolgd door de horeca met 4.285. In het onderwijs is de forse stijging vooral te merken in het secundair onderwijs.

Voorts kennen de sectoren die met jeugd en kinderen werken, zoals crèches en kinderdagverblijven, eveneens een sterke toename. Ook de luchtvaartsector, in het vorig rapport nog de absolute koploper qua incidentie, blijft op een hoog niveau besmettingen noteren.

Nog een opvallende conclusie: in de sector van niet-medische contactberoepen zijn er hogere gemiddelde incidenties te vinden in de schoonheidssalons dan bij de kappers. De plekken waar meer werknemers tewerkgesteld zijn, kennen ook relatief meer besmettingen. “Dit kan te maken hebben met het feit dat er, doordat er meer mensen op een plek zijn, ook een grotere verspreiding van het virus is”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven en Idewe). “Maar het zou ook kunnen dat zelfstandigen zich misschien minder vaak laten testen.”

“Wat voorspeld was, heeft zich ook voltrokken”, besluit professor Godderis. “Het aantal besmettingen stijgt exponentieel: tegenover de vorige periode is de gemiddelde incidentie in de werkende bevolking met 44 procent toegenomen. Het virus verspreidt zich in deze groep dus razendsnel. Bedrijven dienen zich voor te bereiden op uitval van het personeel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten