Amerikaanse staten klagen Google aan wegens ongeoorloofde dataverzameling

 

 ©  AFP

De procureurs-generaal van verscheidene Amerikaanse staten, waaronder Texas, Indiana en Washington D.C., klagen internetreus Google aan omdat die de locatiegegevens van gebruikers met misleidende tactieken zou hebben verkregen. Die data gebruikte Google om gerichter te adverteren.

jvhBron: BELGA

Volgens de openbaar aanklagers gebeurde de ongeoorloofde gegevensverzameling van 2014 tot minstens 2019 op smartphones met het Android-besturingssysteem van Google en via andere apps en webdiensten van de internetreus. Daarbij bleef Google de locatie van de smartphones van gebruikers tracken, ook al hadden zij die functie uitgeschakeld, via de aparte “Web & App Activity”-accountinstellingen.

“In realiteit hebben consumenten die Google-producten gebruiken, ongeacht de instellingen die ze kiezen, geen andere mogelijkheid dan het bedrijf toe te laten om hun locatie te verzamelen, op te slaan en te gebruiken”, luidt het in de aanklacht die in Washington D.C. werd ingediend.

Daarnaast hekelen de procureurs dat Google tegenstrijdige en verwarrende instellingen gebruikt, waardoor het consumenten moeilijker wordt gemaakt om het delen van gegevens tegen te gaan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten