Bob Dylan verkoopt hele muziekcatalogus aan Sony

Bob Dylan ©  AFP

De Amerikaanse zanger Bob Dylan heeft in juli zijn hele catalogus opgenomen muziek verkocht aan Sony. Dat heeft de gigant van de muziekindustrie maandag bekendgemaakt. Het akkoord omvat ook de rechten op toekomstige releases.

jvhBron: BELGA

De waarde van de overeenkomst, die dateert van juli vorig jaar, is niet meegedeeld. De entertainmentnieuwssite Billboard schat dat de opnames minstens 200 miljoen dollar (176 miljoen euro) waard zijn. De tachtigjarige Dylan verkocht eind 2020 al zijn auteursrechten aan Universal, voor een toen geschat bedrag van 300 miljoen dollar.

LEES OOK. Bruce Springsteen sluit mogelijk grootste muziekdeal ooit: voor zo veel (honderden) miljoenen verkoopt hij zijn catalogus

Wie de opnames bezit, kan beslissen over toekomstige nieuwe uitgaves, terwijl de auteursrechten gaan over betalingen voor het draaien van liedjes op de radio of het streamen ervan via bijvoorbeeld Spotify, of dividenden op de verkoop van albums of het gebruik van liedjes in reclamespots of films.

LEES OOK. Rechten van volledige oeuvre David Bowie verkocht

Voor veel artiesten die ouder worden, is de verkoop van hun muziekcatalogus een ideale manier om in een klap een groot bedrag binnen te slepen, omdat de kans op muziek maken en toeren steeds kleiner wordt. De voorbije maanden namen onder anderen Neil Young en Bruce Springsteen gelijkaardige beslissingen, maar ook jongere artiesten als Shakira deden dat.

Aangeboden door onze partners