Proximus dwingt klanten naar glasvezel en maakt abonnementen duurder: Test Aankoop wil “commerciële geste” voor de consument

 

 ©  Raymond Lemmens

Test Aankoop stelt zich vragen bij de aanpak van Proximus in de uitrol van zijn glasvezeltechnologie. De consumentenorganisatie wil niet alleen dat de getroffen klanten “duidelijk en tijdelijk” geïnformeerd worden over hun (gedwongen) overstap, maar vraagt het telecombedrijf ook om een “commerciële geste” te doen.

mtm

Proximus is al enkele jaren nieuwe internetkabels van glasvezel aan het installeren. Die technologie laat veel hogere surfsnelheden toe dan de oude VDSL-kabels van koper. Intussen heeft het telecombedrijf al nieuwe kabels gelegd op meerdere plaatsen in het land, vooral in de steden. Eind september waren al 686.000 woningen en bedrijven aangesloten op het netwerk.

Klanten in die gebieden konden al vrijwillig overstappen naar een van de Fiber-abonnementen. Die kosten meer, maar bieden hogere snelheden. Binnenkort maakt Proximus die overstap in zijn glasvezelregio’s echter onvermijdelijk door de abonnementen op de oude kabel geleidelijk aan af te schakelen.

Consumentenorganisatie Test Aankoop stelt zich een aantal vragen bij de aanpak van Proximus. “Sinds december van vorig jaar merken we een toename van het aantal melding van Proximus-klanten rond hun verplichte overstap”, zo meldt Test Aankoop in een persbericht. Er zou vooral veel onduidelijkheid zijn over wat nu de precieze “afbouwagenda” voor dit jaar is. “Wij dringen erop aan dat de getroffen klanten duidelijk worden geïnformeerd over de timing van het afschakelplan van hun VDSL-aansluiting en tegen wanneer zij dus omgezet moeten zijn naar glasvezel of naar een andere operator moeten overstappen zodat ze niet zonder aansluiting komen te zitten”, zegt woordvoerder Simon November.

Prijsstijging van 56 procent

Door de wijziging gaat het goedkoopste ‘internet only’-abonnement bij Proximus van 27,5 naar 42,95 euro per maand. “Een prijsstijging van liefst 56 procent”, aldus Test Aankoop. “Enerzijds wil Proximus haar klanten het internet van de toekomst aanbieden, anderzijds blijft het wel downloadlimieten hanteren. Contradictorisch”, luidt het.

“Als we gaan vergelijken met de actuele situatie, dan zien we dat de duurste internet only-formule die beschikbaar is bij Proximus, verkrijgbaar is voor zo’n 56,99 euro per maand (onbeperkt downloaden aan maximum 350 Mbps, nvdr.)”, zegt Kristof van Ostaede, telecomexpert bij Test Aankoop. “Bij concurrent Orange is er binnen dezelfde prijsklasse al een onbeperkt internetabonnement met een mobiel abonnement van 15 GB per maand verkrijgbaar.”

“Commerciële geste”

Proximus liet eerder al weten een “commerciële geste” toe te zullen kennen aan de VDSL-klanten die moeten overstappen. “Maar het is nog niet duidelijk wat die geste precies zal inhouden”, aldus de consumentenorganisatie. “Wij verwachten hier meer transparantie over van Proximus, naar alle getroffen klanten toe. Dus ook diegene die al vrijwillig zijn overgestapt en daarvoor toen geen tegemoetkoming ontvangen hebben”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten