Londense politie start onderzoek naar lockdownfeestjes (in ambtswoning) van Boris Johnson

 

 ©  REUTERS

De Metropolitan Police opent een onderzoek naar de feestjes die hebben plaatsgevonden in Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson. Dat bevestigde politiecommissaris Cressida Dick dinsdag tijdens een commissiezitting van de London City Council.

mtm, jvhBron: BELGA

De politie onderzoekt “mogelijke schendingen van de coronamaatregelen” in de afgelopen twee jaar binnen Downing Street 10 en Whitehall, het regeringscentrum in Londen, aldus de commissaris volgens BBC. Ze meldt ook dat de politie “zonder angst of vooroordelen” haar onderzoek zal voeren en updates zal geven “op belangrijke momenten” tijdens het onderzoek. “Het feit dat we nu een onderzoek voeren wil natuurlijk niet zeggen dat alle betrokkenen in alle gevallen vaste straffen zullen krijgen”, klinkt het nog.

LEES OOK. Waarom sommige mensen stemmen op iemand die een gepatenteerde leugenaar is en omringd is door schandalen (+)

Johnson is van plan “volledig samen te werken” met de politie. “Hij zal volledig meewerken, op eender welke manier hem dat gevraagd zal worden”, aldus een woordvoerder van de premier. In een statement zei de premier ook dat hij blij is dat er een onderzoek geopend wordt, “zodat er duidelijkheid komt voor het publiek en zodat er een streep getrokken wordt onder de kwesties”. Hij liet ook weten dat hij en zijn regering gefocust zijn “de prioriteiten van het volk”.

Partygate

Premier Boris Johnson staat al weken onder vuur vanwege ‘partygate’, onthullingen over feestjes in zijn ambtswoning tijdens de coronalockdowns. Het aantal feesten loopt ook op. Maandag nog meldde de Britse zender ITV dat Johnson een verjaardagsfeestje had met 30 genodigden tijdens de eerste lockdown.

Het nieuws van het politieonderzoek deed de roep om het vertrek van Johnson in eerste instantie aanzwellen. “Hoe denkt hij in vredesnaam dat hij kan aanblijven als premier?”, reageerde Angela Rayner van oppositiepartij Labour. Parlementslid en oud-minister David Davis, een partijgenoot van Johnson, zei dat de “nachtmerrie steeds erger wordt”.

De resultaten van een intern onderzoek van topambtenaar Sue Gray worden later deze week verwacht. De politieke toekomst van Johnson kan afhangen van dat onderzoek. Verschillende leden van zijn partij willen dat de premier een stap opzij zet. Kenners menen dan ook dat een motie van wantrouwen onvermijdelijk is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten