Russische militaire schepen voeren in 2021 opnieuw bijna wekelijks langs onze kust

Themabeeld 

Themabeeld ©  via REUTERS

In 2021 voeren 76 Russische militaire schepen in 44 passages langs onze kust. Dat is bijna een verviervoudiging in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op een vraag van Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD).

jvhBron: BELGA

Vorig jaar voeren 76 schepen in 44 passages langs onze kust. In 2020 waren dat er nog 88 in 53 passages. “Hoewel er in vergelijking met het recordjaar 2020 een lichte terugval is vast te stellen blijft de toename op de lange termijn toch opvallend”, stelt Pillen vast. Uit de cijfers blijkt dat er in vergelijking met 2015 bijna vier keer zoveel schepen langs onze kust voeren. “Concreet komt het erop neer dat er bijna elke week een passage is van één of meerdere Russische oorlogsschepen langs onze kust. Dat is enorm”, zegt het Kamerlid. In 2021 is een belangrijke toename vast te stellen van schepen die kunnen ingezet worden bij amfibische landingsoperaties.

De Belgische patrouilleschepen van de marinecomponent, de Castor en de Pollux, hebben als taak deze langsvaart te monitoren. “Gelet op onze belangen in onze wateren, bijvoorbeeld op het vlak van energiebevoorrading, is het absoluut aangewezen om deze passages van zeer dichtbij op te volgen”, stelt Pillen.

“Defensie toont hier opnieuw dat ze met relatief beperkte middelen een belangrijk rol speelt – ter land, ter zee en in de lucht – om onze nationale en collectieve veiligheid te garanderen”, zegt het Kamerlid. Die blijft daarom, zeker gezien de huidige militaire-politieke situatie, pleiten voor een versterking van onze marine. “De uitbreiding van onze patrouillevloot met zeker 1 extra vaartuig moet op de agenda.” Pillen gaat daarover de minister ondervragen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten