Twintiger riskeert internering voor brandstichting in appartement in Genk

Volgens een deskundige leed de man aan een geestesstoornis. 

Volgens een deskundige leed de man aan een geestesstoornis. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Genk -

De Tongerse procureur vraagt de internering voor een 22-jarige man omdat hij brand stichtte in een appartement in Genk. “Dit had anders kunnen aflopen”, zo klonk het.

Op 20 september 2020 kreeg de brandweer een oproep over een brandende studio in de buurt van de Fruitmarkt in Genk. De brandweermannen konden het vuur snel blussen en vermijden dat aanpalende appartementen in vlammen opgingen.   

In de gang vonden de speurder een achtergelaten briefje met de naam van de twintiger op, waardoor de man meteen als verdachte van de brandstichting gezien werd. “Tegelijkertijd contacteerde ook zijn familie de hulpdiensten omdat de man helemaal van streek was en dringend psychische hulp nodig had”, aldus de Tongerse procureur. “De man bekende de feiten maar een deskundige oordeelde dat hij leed aan een geestesstoornis waardoor zijn oordelingsvermogen aangetast was.” Daarom vraagt de procureur de internering.

Drugs

De advocaat van de man vraagt de vrijspraak op basis van de geestestoestand van zijn cliënt. “Hij heeft zich ondertussen ook laten opnemen. Er is zeker een evolutie te zien.” Toch beaamde de raadsman dat het gaat om zware feiten. “Dit had anders kunnen aflopen. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse.”

Buiten de brandstichting moest de twintiger zich ook verantwoorden voor het bezit van cocaïne en de handel in drugs. In de gsm van de man vonden de agenten meerdere berichten terug waarin onderhandeld werd over de verkoopprijzen van cannabis. Indien er volgens de rechter geen sprake is van een geestesstoornis, vraagt de aanklager twee keer achttien maanden voor de brandstichting en de drugshandel.

Vonnis volgt op 22 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten