Verhaal van gestolen fiets kent goed einde dankzij aandachtige lezers: Nancy (48) krijgt nieuwe driewieler

 

 ©  Patrick De Roo, rr

Antwerpen -

Het trieste verhaal van Nancy Lievyns’ gestolen fiets heeft een mooi vervolg gekregen. Dieven gingen vorige week aan de haal met haar speciale driewieler die ze dagelijks gebruikte om ondanks haar visuele beperking mobiel te blijven. Dankzij onze aandachtige lezers heeft Nancy twee nieuwe driewielers aangeboden gekregen, waarbij eentje identiek is aan haar gestolen fiets.

Sonia De Bock

LEES OOK. Dieven stelen driewieler van vrouw met visuele beperking: “Mijn mobiliteit is nu een heel stuk ingeperkt”

Nancy Lievyns (48) uit Antwerpen heeft door haar visuele beperking een slecht evenwicht, waardoor ze een auto of fiets met twee wielen niet kan besturen. Om toch mobiel te kunnen zijn, heeft ze via de zorgkas een driewieler van 1.500 euro kunnen aanschaffen, maar die werd twee weken geleden in de Brialmontlei gestolen.

Nadat Nancy haar verhaal deed in Gazet van Antwerpen, hebben enkele behulpzame lezers contact opgenomen met haar. Zij wilden Nancy gratis een nieuwe driewieler aanbieden. “Christophe uit Melsele bood de oude fiets van zijn zoon aan en niet veel later kreeg ik van een andere Antwerpenaar te horen dat zij me dezelfde fiets als mijn vorige kon aanbieden. Ik ben die mensen ongelooflijk dankbaar, ik heb nu een stuk vrijheid terug”, vertelt ze.

© ATV 19/01/2022

Nog geen oplossing voor fietsenstalling

Hoewel Nancy nu een nieuwe fiets gevonden heeft, blijft ze met één cruciaal probleem zitten: hoe ze haar driewieler veilig kan opbergen in Antwerpen. Nancy zocht contact op met de schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), maar volgens haar leverden die gesprekken niet veel op. “Meestal bracht ik mijn fiets naar het station van Berchem of Antwerpen Centraal, maar dat was steeds twintig minuten wandelen. Bovendien zijn de fietsgoten naar de ondergrondse parking niet geschikt voor driewielers. De woordvoerder van de schepen van Mobiliteit vertelde me dat de fietsenstallingen aan de stations de verantwoordelijkheid van de NMBS is en ze me niet konden verder helpen. Dat was wel teleurstellend om te horen.”

In Nederland zijn fietsbergingen voor driewielers wel beschikbaar.  

In Nederland zijn fietsbergingen voor driewielers wel beschikbaar.  ©  rr

Als alternatief bood stad Antwerpen Nancy een plek aan in een nieuwe fietsenstalling aan de Vestingstraat, maar dat bleek nog verder wandelen dan naar Berchem of Centraal Station. “Er zijn wel degelijk toegankelijkere mogelijkheden. Een individuele fietsenberging in mijn straat was zelfs geen optie, ook niet als ik de box met mijn eigen geld zou aanschaffen. In Nederland zijn er wel speciale bergingen voor scooters en driewielers die door de stad of gemeente aangekocht worden en naast het voetpad geplaatst worden. Ik vind het dus jammer dat er bij ons hier beperkte openheid is voor een constructieve oplossing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten