Pak meer bestuurders betrapt met rode diesel

Themabeeld 

Themabeeld ©  credit

De douanediensten hebben vorig jaar 1.801 bestuurders betrapt die illegaal met goedkopere rode diesel in hun tank rondreden. Dat zijn er fors meer dan vroeger, zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.

jvhBron: BELGA

Rode diesel is goedkoper door een vrijstelling van accijnzen, maar is enkel bedoeld voor tractoren en machines. Bestuurders van personenwagens of vrachtwagens mogen er dus geen gebruik van maken. De douane doet daar controles op, en elk jaar worden honderden inbreuken vastgesteld.

In het coronajaar 2020 waren er veel minder controles, omdat er minder verkeer op de weg was door de lockdowns en omdat een deel van de controleurs andere taken kreeg aan de landsgrenzen. In dat jaar waren er 838 vaststellingen. In 2021 was er dus een forse toename, ook tegenover de jaren voor de coronacrisis. Toen betrapte de douane 1.000 à 1.200 bestuurders per jaar.

De FOD Financiën zegt dat de douane vorig jaar eerdere inbreuken heeft geïntegreerd in haar gegevensbestanden, zodat mogelijke recidivisten via de nummerplaatscanners uit het verkeer konden worden gehaald. “Dat loonde”, luidt het. Ook de hogere dieselprijs is een mogelijke verklaring voor het grotere aantal vaststellingen. 

Op frauduleus gebruik van rode diesel staan hoge boetes. Het bedrag hangt af van het aantal liters in de tank: tot 100 liter is het tarief 500 euro, tussen 100 en 300 liter wordt dat 750 euro en boven 300 liter 1.250 euro. Wie zich meerdere keren laat betrappen of een verborgen tank gebruikt, kan tot 5.000 euro boete krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten