Resultaten na weekend lang alcoholcontroles: “2,29% positieve controles en steeds meer bestuurders onder invloed van drugs”


 

 © Patrick De Roo

Afgelopen weekend vond de 13e editie plaats van het ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’. Maar dan 22.000 bestuurders werden gecontroleerd. “2,29% van hen overschreed de toegestane limiet”, zegt woordvoerder An Berger van de federale politie. Slechts één bestuurder blies positief in Antwerpen.

nelo

Tijdens het afgelopen weekend werden door de Federale Politie en de lokale politiezones meer dan 22.000 bestuurders gecontroleerd. Het resultaat: 2,29% van de bestuurders in overtreding. “Dit is absoluut geen goed cijfer en blijft veel te hoog”, zegt An Berger, woordvoerder van de federale politie.

“We merken wel een daling op ten opzichte van de vorige editie in juni 2021, waarbij 2,83% van de bestuurders in overtreding was. Maar tegenover de editie van januari 2021 daarentegen, waarbij 1,91% van de bestuurders positief blies, zien we dan weer een stijging.”

De verkeerspolitie van de lokale politie Antwerpen nam dit weekend 278 ademtesten af. “Van de gecontroleerde bestuurders blies slechts één iemand positief, twee anderen bliezen alarm”, zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie.

Meer drugs

Opvallend is dat steeds meer bestuurders betrapt worden op rijden onder invloed van drugs. De politie trok hiervoor dit weekend 101 rijbewijzen in. Dat is bijna gelijk aan het aantal intrekkingen voor rijden onder invloed van alcohol (107). “Tijdens onze acties stellen we vast dat de cijfers van het aantal positieven voor alcohol en drugs steeds meer naar elkaar toegroeien.”

“We merken dat de strijd tegen rijden onder invloed absoluut nog niet gewonnen is. De politiediensten leveren verdere inspanningen en het rijden onder invloed blijft een topprioriteit voor de Geïntegreerde Politie. Het rijden onder invloed van alcohol of drugs verhoogt immers aanzienlijk de kans op een ongeval”, aldus Berger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten