Snoekbaars zwemt in 5 jaar 550 kilometer via Rijn

Themabeeld 

Themabeeld ©  rr

Wetenschappers hebben tot nu toe altijd gedacht dat snoekbaarzen altijd zo’n beetje op dezelfde plek blijven rondzwemmen. Maar onlangs is een snoekbaars met een zendertje in de buik gevangen, die 550 kilometer via de Rijn had afgelegd van de Noordzee naar Mannheim in Duitsland. De tocht van deze vis geeft nieuw inzicht in het leven van deze bijzondere vissen in de Rijn, aldus onderzoekers van de Nederlandse Wageningen University dinsdag op de natuurwebsite Nature Today.

jvhBron: BELGA

De snoekbaars werd in 2017 met 69 andere vissen gevangen en van een zender voorzien in het Haringvliet in Nederland. Onderzoekers wilden weten of zoetwatervissen die in de Noordzee terechtkomen, daar tijdelijk kunnen overleven en of ze dan terugzwemmen naar zoet water. Een deel van de vissen bleek dat inderdaad te kunnen. Het onderzoek was daarmee in 2018 klaar, maar onlangs kreeg de universiteit in Wageningen een zendertje opgestuurd, dat een beroepsvisser had aangetroffen in een vis die hij in de haven van Mannheim had gevangen. Het bleek een vis uit het onderzoek in 2017 te zijn.

“Het is erg vreemd om, als je al jaren denkt dat je een onderzoek netjes hebt afgerond, vijf jaar na dato te merken dat het toch doorloopt”, wordt Niels Brevé van Wageningen University & Research op Nature Today geciteerd. “Pas geleden werd namelijk snoekbaars 11328 in de haven van Mannheim opgevist door een beroepsvisser. Kleine spoiler-alert: dat heeft de vis niet overleefd. Hij is klaargemaakt, opgediend en opgegeten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten