Veroordeling van El Chapo in beroep bevestigd in VS

El Chapo 

El Chapo ©  REUTERS

De veroordeling van de voormalige Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is in de VS in beroep bevestigd. Dat meldt de federale procureur van Brooklyn. De Mexicaan werd in 2019  veroordeeld voor decennialange drugssmokkel naar de VS.

jvhBron: BELGA

In een 44 pagina’s tellende uitspraak verwierp rechter Jon Newman dinsdag alle tien argumenten van El Chapo en bevestigde hij zijn veroordeling. De nu 64-jarige werd in 2017 door Mexico uitgeleverd aan de VS en werd daar in 2019 tot levenslang veroordeeld op basis van tien feiten, gaande van betrokkenheid bij een criminele bende tot drugssmokkel, witwassen en wapengebruik. 

El Chapo, die een kwarteeuw aan het hoofd stond van het machtige Sinaloa-kartel, geldt als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Hij zou op 25 jaar tijd 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor de moord op 26 mensen, soms na ze te folteren. 

Volgens de verdediging van de drugsbaron hadden de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen tegen Guzman een eerlijk proces onmogelijk gemaakt. Zo zat hij 2,5 jaar in isolatie, waardoor het ook moeilijk was om met zijn verdediging te spreken. 

Daarnaast zei de advocaat van Mexicaan dat het gerecht de mediaberichten heeft genegeerd over het feit dat meerdere juryleden tijdens het proces nieuwsberichten en berichten op sociale media hebben gevolgd, terwijl dat door de rechter verboden was om zo de rechtsgang niet te beïnvloeden.

El Chapo, die in 2015 via een tunnel op spectaculaire wijze ontsnapte uit een Mexicaanse gevangenis, zit momenteel in de cel in een maximaal beveiligde gevangenis in Florence in de Amerikaanse staat Colorado.

De 32-jarige vrouw van El Chapo, Emma Coronel Aispuro, werd eind november vorig jaar veroordeeld in de VS tot een celstraf van drie jaar voor onder meer drugssmokkel en witwassen. Ze was in februari 2021 opgepakt op de luchthaven van Washington.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten