Maan krijgt in maart voor het eerst ongepland bezoek van de mensheid

 

 ©  AP

De maan krijgt binnenkort onverwacht bezoek: een zeven jaar oude rakettrap van SpaceX slaat dan in. Het vier ton wegend projectiel volgt een ongecontroleerde baan en wordt het eerste stuk ruimtepuin dat de maan zal raken.

Jan Martynowski

SpaceX -het bedrijf van Elon Musk- lanceerde in 2015 het Space Climate Observatory. Maar nadat de weersatelliet buiten onze atmosfeer was afgezet en een duwtje naar zijn bestemming -een zone tussen de aarde en de zon- had gekregen, kwam de raket in de problemen: ze had niet genoeg brandstof om terug te keren en ook de aarde achter zich laten was geen optie meer.

Sinds februari 2015 volgt de rakettrap een chaotische baan, een die binnen enkele weken zal eindigen als nieuwe krater op de maan. Op 5 januari vloog het vier ton wegende stuk puin al aan een snelheid van 2,58 kilometer per seconde vlak langs onze satelliet, op 4 maart volgt normaal gezien de impact. Het zou voor het eerst zijn dat de maan onbedoeld geraakt wordt door de mensheid.

De inslag zal normaal niet te zien zijn vanop de aarde, maar levert mogelijk interessante data op: het opgeworpen stof kan ons mogelijk meer leren over de samenstelling van de maan.

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten