Vrijwilligers strippen Albert Building: inboedel gaat naar slachtoffers overstromingen in Wallonië

 

 © Jan Van der Perre

Berchem -

De oude industriële site in de Belpairestraat, bekend onder de naam Albert Building, wordt de komende periode omgebouwd tot een complex met luxeappartementen, kantoren en een daktuin. Maar vooraleer die renovatie van start gaat, wordt de volledige inboedel gerecupereerd onder leiding van expert in de circulaire economie Evy Puelinckx. Alles wat nog bruikbaar is, gaat naar de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië.

Elien Van Wynsberghe

Al ruim vijftien jaar legt Evy Puelinckx zich toe op circulaire economie en upcycling. Dat doet ze met haar vzw HetVindingrijk en haar bedrijf The Circular Agency. Ze zetelt ook als expert in de Antwerpse klimaatraad en doceert het vak ‘Circulaire Economie en Design’ aan de Universiteit Antwerpen.

“Concreet begeleid ik onder meer urban mining projecten. Urban mining, dat is het sprokkelen van materialen in de stad in plaats van bijvoorbeeld in het bos. Denk aan (leegstaande) gebouwen waar je nog heel wat bruikbare materialen terugvindt zoals hout of metaal. Meer en meer ontwikkelaars zijn mee met het verhaal dat je die materialen niet zomaar hoeft weg te gooien in containers maar dat je ze ook een nieuwe bestemming kan geven. In normale omstandigheden begeleid ik het herbestemmen van materialen bij verbouwingen.”

Eigen kantoor

In het oude gebouw Albert Building in de Belpairestraat had Puelinckx tot voor kort haar kantoor. “We zijn nog maar net verhuisd. Ik wist dat er nog heel wat bruikbaar materiaal in goede staat aanwezig was.” Materiaal dat de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië maar al te goed kunnen gebruiken. “Denk aan keukens, deuren, stopcontacten, lichtknopjes, wasbakken,…”

Het lukte haar om de handen in elkaar te slaan met projectontwikkelaars DCA en Kolmont. “Zij waren heel enthousiast om de inboedel te doneren. De eigenaar van het gebouw zorgt zelfs voor het transport naar Wallonië. Daar volgen vrijwilligers ter plaatse de verdeling verder op. Sommige spullen zullen er nog een tijdje gestockeerd moeten worden omdat nog niet alle huizen helemaal opgedroogd zijn.”

De oude Albert Building in de Belpairestraat wordt binnenkort omgebouwd tot appartementen en kantoren.

De oude Albert Building in de Belpairestraat wordt binnenkort omgebouwd tot appartementen en kantoren. © Google

Samenwerking voor de toekomst

Dinsdagavond was Evy met een aantal vrijwilligers ter plaatse om het gebouw leeg te halen. “Ik had een oproep geplaatst en er waren best veel mensen bereid om de handen mee uit de mouwen te steken. Op voorhand maakte ik een inventaris op van alles wat nog bruikbaar is en toetste die af bij de vrijwilligers. Begin februari hopen we klaar te zijn met deze klus. Nadien starten dan de renovatiewerken aan het gebouw zelf.”

Ook in de toekomst hoopt Puelinckx nog met DCA en Kolmont samen te werken. “We zijn nu aan het bekijken hoe ik hen ook bij komende projecten kan begeleiden. Om materialen tot bij de slachtoffers van de overstromingen te brengen. Maar ook in het algemeen, om materialen een nieuw leven te kunnen geven. Dat is een positief element dat uit dit initiatief is voortgevloeid.”

Dinsdagavond hielpen vrijwilligers Evy met het leeghalen van het gebouw.

Dinsdagavond hielpen vrijwilligers Evy met het leeghalen van het gebouw. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten