Dirk Brossé maakt muziekstuk gebaseerd op Lam Gods voor ‘Elisabethwedstrijd’ van de klarinet

 

 ©  David Van Hecke

Gent -

De vijfde editie van de Internationale Klarinetwedstrijd Gent, die deze week plaatsvindt, staat in het teken van de gebroeders Van Eyck. Dirk Brossé en andere componisten maakten daarvoor drie muziekstukken gebaseerd op het Lam Gods. De klarinettisten die de finale halen, mogen optreden met het Symfonieorkest Vlaanderen.

Fien Lakiere

Voor de vijfde keer al verzamelen de beste klarinetspelers ter wereld in Gent, voor de International Clarinet Competition Ghent. Uit meer dan 200 kandidaten werden 70 deelnemers geselecteerd. Deze week gaan in concertzaal Miry in de Biezekapelstraat de halve finales door, en dit weekend kennen we de winnaar.

Halve finalisten Diana Sampaio, Agata Piatek, Minkyung Chu, Szymon Emil Parulski, Ángel Mora Martin en Arthur Stockel.  

Halve finalisten Diana Sampaio, Agata Piatek, Minkyung Chu, Szymon Emil Parulski, Ángel Mora Martin en Arthur Stockel.  ©  IF

Voor het oog van een internationale jury spelen de kandidaten verschillende stukken op klarinet. “Het niveau is te vergelijken met dat van de Koningin Elisabethwedstrijd”, zegt organisator Eddy Vanoosthuyse, zelf klarinet solist en docent aan het KASK Conservatorium in Gent.

“We zijn uitgegroeid tot een van de vier grote klarinetcompetities ter wereld, naast onder meer Munchen en Genève. Voor de winnaar is er een geldprijs van 15.000 euro, en budget voor twee instrumenten en concerten overal in Europa.”

De jury en de kandidaten die door de preselecties geraakten. 

De jury en de kandidaten die door de preselecties geraakten. ©  IF

Deze editie staat in het teken van de gebroeders Van Eyck. “We vroegen Dirk Brossé, Alain Crepin en Johan Duijck elk een werk te componeren geïnspireerd op het Lam Gods. Er is telkens een link met de virtuositeit, het religieuze of het lichtgebruik in het werk. Het stuk van Dirk Brossé is gemaakt voor klarinet en orkest, en zal door de kandidaten gespeeld worden in de finale.”

De Gentse dirigent-componist zorgt zelf voor de begeleiding met het Symfonieorkest Vlaanderen. De laatste tickets zijn nog te koop, en de optredens zijn gratis te volgen via livestream.

Info: www.international-music-promotion.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent