Israëlische president Isaac Herzog naar Verenigde Arabische Emiraten voor eerste staatsbezoek ooit: “Geschiedenis schrijven”

 ©  AP

De Israëlische president Isaac Herzog trekt zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten voor het allereerste bezoek van een Israëlisch staatshoofd aan de Golfstaat.

mtmBron: BELGA

“We hebben het privilege om geschiedenis te schrijven door het eerste bezoek van een Israëlische president aan de Verenigde Arabische Emiraten”, aldus president Herzog in een mededeling. Zijn vrouw zal hem vergezellen tijdens de reis.

De president zal tijdens zijn tweedaags bezoek kroonprins Mohammed bin Zayed ontmoeten, de eigenlijke leider van de VAE. Hij ontmoet ook premier van Dubai Rashid Al Maktoum en andere functionarissen, net als vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Hij zal ook de Israëlische dag op de Wereldtentoonstelling in Dubai openen.

Het bezoek komt er minder dan twee maanden nadat de Israëlische premier Naftali Bennett de Verenigde Arabische Emiraten bezocht.

In september 2020 ondertekende Israël en de VAE een door de Verenigde Staten tot stand gebracht akkoord om diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Ook Bahrein, Marokko en Soedan ondertekenden zo’n akkoord met Israël. Voorheen hadden slechts twee Arabische staten, buurlanden Egypte en Jordanië, diplomatieke betrekkingen met Israël.

Met de toenadering hopen beide landen op voordelen op economisch vlak, maar ze wordt ook gezien als de vorming van een alliantie tegen Iran en zijn nucleaire programma.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten