Deadline voor eindrapport PFOS-vervuiling verschuift naar 18 maart

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De PFAS-PFOS onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement zal wat later dan gepland met een eindrapport komen. Oorspronkelijk was eind januari als einddatum voorzien, maar de commissie mikt nu op ten laatste 18 maart. Dat is unaniem binnen de commissie zelf beslist.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse overheid, OVAM en Lantis in dossier van PFOS-vervuiling: “Jaren gingen verloren”

Die aangepaste timing wordt woensdag ook voorgelegd aan de plenaire vergadering, zegt commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit). Volgens hem is het vooral belangrijk dat de commissie met een “gefundeerd en gedragen” rapport komt

De onderzoekscommissie PFAS-PFOS in het Vlaams Parlement heeft de voorbije maanden een uitgebreide reeks hoorzittingen georganiseerd. Alle mogelijke betrokkenen, gaande van experts en administraties tot 3M en politici op lokaal, provinciaal en gewestelijk niveau, werden gehoord. Nu is het aan de commissie om alle informatie te bundelen, alle puzzelstukken te leggen en een rapport met conclusies en aanbevelingen neer te pennen.

“Eerlijke conclusies”

Oorspronkelijk mikte de commissie op 31 januari als deadline voor het eindverslag. Maar tegen die datum een eindrapport afleveren, lukt niet meer. De commissie heeft daarom maandag beslist zichzelf wat meer tijd te geven, meer bepaald tot 18 maart (ten laatste). 

“De onderzoekscommissie wil tot een gefundeerd en gedragen onderzoeksrapport komen, met eerlijke conclusies en sterke aanbevelingen om het beleid te verbeteren”, legt commissievoorzitter Anaf uit. Volgens Anaf zijn er in de laatste hoorzittingen nog elementen opgedoken waardoor er nog extra documenten zullen opgevraagd worden. Elke getuige die in de commissie gehoord is, krijgt ook de tijd om het proces-verbaal van de zitting na te lezen en bedenkingen te formuleren. 

“Daarom gunt de onderzoekscommissie zichzelf nu meer tijd dan oorspronkelijk gepland”, klinkt het. “Op die manier wil de onderzoekscommissie er mee voor zorgen dat in de toekomst dergelijke grootschalige vervuiling, die gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor Vlamingen, nooit meer kan gebeuren”, besluit Anaf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten