Goed nieuws vanuit ziekenhuis over Egan Bernal: ex-Tourwinnaar ademt zelfstandig en kan alle ledematen bewegen

 

Eindelijk is er wat beter nieuws over Egan Arley Bernal, die maandag hard ten val kwam toen hij met de tijdritfiets snoeihard inreed op een stilstaande lijnbus die passagiers liet afstappen. Om middernacht gaf de privékliniek van de Universidad de la Sabana in Chia een nieuw communiqué vrij over de fysieke toestand van de ex-Tourwinnaar van Ineos-Grenadiers.

Hugo Coorevits

Ondertussen is de Colombiaanse topcoureur bij bewustzijn en werd de drain in de keel verwijderd, die was ingebracht om de geperforeerde long wat comfort te geven. Hij ademt zelfstandig en beweegt bovenal al zijn ledematen.

Maandag onderging de ronderenner van Ineos-Grenadiers een ingreep aan het rechterbeen (gebroken knieschijf en dijbeen) en aan de rug, waar vooral ter hoogte van de borstwervels heel wat chirurgisch oplapwerk nodig was. Er werden al drie ingrepen uitgevoerd, waaronder een behandeling die volgens de neurochirurg veertien uur duurde.

De Colombiaanse specialist Remberto Burgos had het over een zeer complexe operatie, die goed is gelukt. Hij zei ook dat hij zeer optimistisch is dat Bernal snel kan herstellen, maar weigerde voorspellingen op middellange of lange termijn te doen. Hij zei te hopen op een zo goed mogelijk herstel na het trauma die de 25-jarige Colombiaanse held op maandag 24 januari opliep.

LEES OOK. Drama voor Bernal: gebroken knieschijf en dijbeen na botsing met bus op training, nog zeker drie dagen op intensieve

UPDATE: Het lijkt erop dat de operatie bij Egan Bernal goed is verlopen. De privékliniek, waar de Colombiaan sinds zijn val verblijft, stuurde zopas een nieuw communiqué de wereld in waaruit blijkt dat de operatie aan zijn wervelkolom geslaagd is. Ook Bernal’s longen zijn ondertussen weer voldoende uitgezet. Niets lijkt dus een spoedig herstel van de renner van Ineos-Grenadiers in de weg te staan. Wel zal de kliniek Bernal blijven monitoren zodat hij in de beste omstandigheden kan herstellen van zijn val.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten