Gent krijgt 84 nieuwe laadpalen voor elektrische wagens

Zowel in Antwerpen (foto) als in Gent werden al laadpalen geïnstalleerd. 

Zowel in Antwerpen (foto) als in Gent werden al laadpalen geïnstalleerd. ©  Sandra Van Watermeulen

Gent -

In negen Gentse parkings mag Allego België 84 laadpunten installeren voor elektrische wagens. De laadpalen in parkings zijn een volgende stap in de inhaalrace voor laadpalen, na die op de openbare weg.

Fien Lakiere

Tegen de zomer komen er 84 laadpunten voor elektrische wagens bij in negen parkings die beheerd worden door Stad Gent. Het gaat over de parkings Ramen, Sint-Michiels, Vrijdagmarkt, Tolhuis, Reep, Sint-Pietersplein en Savaanstraat. Ook parkings in aanbouw Ledeberg en Het Getouw krijgen laadpalen.

Allego België krijgt de opdracht om de laadpalen te installeren. Het Nederlandse bedrijf zal ze tien jaar lang onderhouden en exploiteren. Het laden gebeurt met 100 procent hernieuwbare elektriciteit.

Inhaalrace

De laadpunten in de stadsparkings zijn een volgende stap in de inhaalrace voor elektrische laadpalen in Gent. “Om de vergroening van het wagenpark te ondersteunen, is het uiteraard belangrijk dat er voldoende laadinfrastructuur is”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Niet iedereen kan thuis laden.”

Om alle elektrische wagens van Gentenaars te kunnen opladen, moeten er volgens een schatting van het Mobiliteitsbedrijf tegen 2030 meer dan 3.000 publieke laadpunten zijn in de stad. Momenteel zijn er ongeveer 400 laadpunten, waarvan een aantal in de parkings Sint-Michiels, Reep en Sint-Pietersplein. In november gaf de Stad al de opdracht aan TotalEnergies om 800 laadpunten te installeren op het openbaar domein.

LEES OOK.De race om laadpalen: energiereus krijgt contract voor 800 nieuwe laadpunten in Gent

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent