Komt-ie er dan toch? EU-landen steunen invoering van universele oplader voor smartphone

Themabeeld ©  Getty Images/iStockphoto

De lidstaten van de Europese Unie steunen het voorstel van de Commissie om de technologiesector een universele oplader op te leggen voor smartphones, tablets en andere kleine elektrotoestellen.

jvhBron: BELGA

Al meer dan tien jaar wordt over de invoering van een gemeenschappelijke oplader gesproken. Maar nog steeds zijn er drie types opladers op de markt. Daarom wil de Commissie dat alle smartphones, tablets, camera’s, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare spelcomputers die in de toekomst op de Europese markt komen, met dezelfde poort (USB-C) uitgerust worden.

De Raad steunt dit voorstel nu. Als ook het Europees Parlement zich achter de tekst schaart, kunnen de onderhandelingen over de specificaties van start gaan.

Een universele oplader moet niet alleen tot meer gebruiksgemak leiden, maar ook voor minder elektronisch afval zorgen. Het zal namelijk niet langer zo zijn dat elk toestel met een nieuwe oplader geleverd wordt. Omwille van de duidelijkheid, willen de lidstaten wel een pictogram invoeren dat aangeeft of de verpakking van een toestel ook een oplader bevat. Ook stellen ze een label voor dat meer informatie bevat over de oplaadprocedure.

Eens het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord gevonden hebben over de nieuwe wet, zal de sector 24 maanden de tijd krijgen om zich aan te passen.

Aangeboden door onze partners