Beroep van moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen tegen weigering beperkte detentie afgewezen

Kurum Galip (links) en Kitty Van Nieuwenhuysen (rechts) 

Kurum Galip (links) en Kitty Van Nieuwenhuysen (rechts) ©  rr

Het Hof van Cassatie heeft woensdag het cassatieberoep afgewezen dat Galip Kurum, veroordeeld voor de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, had ingesteld tegen de beslissing van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank om hem geen beperkte detentie toe te kennen.

jvhBron: BELGA

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren in de ochtend van 4 december 2007 kort voor 3 uur op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan. 

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten, Hassan Iasir, Noureddine Cheikhni, en Galip Kurum, oppakken. Die drie stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel.

Het hof van assisen bevond hen niet alleen schuldig aan de gewelddadige homejacking, waarbij Kitty Van Nieuwenhuysen werd doodgeschoten, maar ook aan de brandstichting van de Peugeot van de familie Saccoor, die ze in Lot gestolen hadden, aan de gewelddadige diefstal van een zwarte Volvo, die ze in Lot achterlieten, en de diefstal van de nummerplaten die op de Volvo aangebracht waren. Het drietal werd ook schuldig bevonden aan bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi.

Uit het onderzoek en het assisenproces kwam naar voor dat Kurum naar alle waarschijnlijkheid de man was die de dodelijke schoten had afgevuurd. In december had Kurum gevraagd om beperkte detentie te krijgen, maar dat verzoek werd door de SURB afgewezen. Een eerdere vraag van de man om voorwaardelijk vrij te komen, was door de SURB ook afgewezen.

Hassan Iasir werd in december 2021 voorwaardelijk vrijgelaten, terwijl Noureddine Cheikhni eerder al onder elektronisch toezicht was geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten