De toestand van Amy Pieters is stabiel, maar onfortuinlijke renster is nog steeds niet bij bewustzijn na harde val van einde vorig jaar

 ©  BELGAIMAGE

Amy Pieters is na haar loodzware val van 23 december ondertussen overgebracht naar een gewone ziekenhuiskamer. Dat meldde de werkgever van de Nederlandse kampioene, Team SD Worx in een communiqué. Ze is voorlopig nog niet bij bewustzijn, maar haar situatie is stabiel.

Hugo Coorevits

De 30-jarige wegrenster en pistier viel enkele dagen voor Kerstmis, tijdens de laatste trainingsdag van de Nederlandse baanploeg, loodzwaar op haar hoofd in de buurt van Calpe. Ze werd met een schedeltrauma per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Alicante, waar ze een ingreep onderging. Op 6 januari werd de onfortuinlijke profrenster, begeleid door een specialistenteam vanuit Spanje met Eurocross, overgevlogen naar een Nederlands ziekenhuis. Op dat moment werd ze nog in een kunstmatige coma gehouden. Ondertussen ademt ze al een tijdje zelfstandig en hopen de medici dat de drievoudige baanwereldkampioene koppelkoers (met Kirsten Wild) op een dag ontwaakt.

“Gevolgen nog niet voorspelbaar”

Neurochirug Wilco Peul zegt dat Amy goed een zeer ernstige hersenoperatie heeft doorstaan. “Amy kwam, gezien de omstandigheden, ook relatief goed door een kritieke fase tijdens de kunstmatige coma. Momenteel is er wat verbetering zichtbaar, hoewel ze nog niet is ontwaakt. Eenmaal dat gebeurt, wacht haar een lange revalidatie die start vanaf het moment dat haar fysieke toestand stabiel is.”

Pas bij ontwaken, wordt duidelijker wat de gevolgen zijn van de val van Amy, die de dochter is van de ex-Belgische bondscoach Peter Pieters. “Die zijn op vandaag nog niet voorspelbaar”, gaf neurotraumatoloog Wilco Peul aan.

Omdat haar familie veel vragen kreeg naar de toestand van Amy besliste de familie in samenspraak met haar werkgever Team SD Worx om dit communiqué te verspreiden. “De toestand is voor Amy en haar familie emotioneel heel moeilijk en onzeker. We danken iedereen voor de steun die we krijgen.” Terwijl SD Worx meegaf dat iedereen binnen de ploeg meeleeft met Amy en haar dichte omgeving. (hc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten