Socialisten en CD&V sporen premier De Croo aan tot spoed in dossier-energieprijzen: “Komt sociale tsunami op ons af”

 

 ©  BELGA

De socialisten en CD&V wachten ongeduldig op maatregelen om de energiefactuur te verlichten. Dat bleek donderdagmiddag in de Kamer, waar ze premier Alexander De Croo achter de veren zaten.

jvhBron: BELGA

Premier Alexander De Croo belegde de afgelopen week al verschillende vergaderingen met zijn belangrijkste ministers. Ook woensdag kwam het kernkabinet samen, met onder meer de hoge prijzen van gas en elektriciteit op de agenda. 

De regering werkt al een paar weken aan maatregelen die naast de meest kwetsbare gezinnen ook de middenklasse moet ondersteunen, maar kon nog niet landen. Na de vergadering van woensdag, die uiteindelijk tot  2 uur ’s nachts duurde, klonk het dat de discussie blokkeert op een mogelijke btw-verlaging. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legden een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent op tafel, gekoppeld aan een sociale en duurzame aanpasing van de accijnzen. De Vlaamse socialisten van Vooruit steunen die piste, maar volgens een welingelichte bron staat Open Vld, de partij van de premier, op de rem. 

“Er moet actie komen”

De discussie kreeg donderdagmiddag een vervolg in de Kamer. “Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is, maar een goeie leider is creatief en blijft zoeken naar oplossingen waar iedereen van zijn team zich in kan vinden”, wierp CD&V-Kamerlid Leen Dierick de premier voor de voeten. Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere zag goeie wil, “maar nu moet er natuurlijk wel actie komen”. “Ik hoop dat we hier volgende week niet opnieuw staan”, zei ze. PS-Kamerlid Malik Ben Achour waarschuwde op zijn beurt voor een “sociale tsunami” als de regering niet snel ingrijpt. “Net als voor corona moeten we alles doen, wat het ook kost. Een beslissing moet dringend genomen worden, en het is aan u als premier om dat te doen.”

De Croo benadrukte dat de regering verder werkt, maar dat alles in detail wordt bekeken en becijferd. Hij herhaalde ook dat de oplossing tijdelijk, efficiënt en doelgericht moet zijn. “Het vraagt tijd om dat op een zorgvuldige manier te doen, in een complex dossier als dit.” Volgens de premier zal de regering het werk “in de nabije toekomst” kunnen afronden. 

De verwachting is dat de regering later deze week nog eens terugkomt op het dossier. Wanneer die vergadering precies zou plaatsvinden is niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten