Minister van Overheidsbedrijven De Sutter: “Pas gisteren op de hoogte” van omstreden verkoop krantenwinkels aan Golden Palace

 

 ©  Belga

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter is pas woensdag op de hoogte gebracht van de verkoop van krantenwinkels van bpost aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat zei ze donderdagnamiddag in de Kamer.

jvhBron: BELGA

Bpost, dat voor de helft in handen is van de overheid, kondigde woensdag plots aan dat het ziin dochter Ubi Way 170 krantenwinkels in portefeuille verkoopt aan de gokgigant Golden Palace. De krantenwinkels passen niet langer in de kernactiviteiten van het bedrijf, klonk het. 

LEES OOK. Veel kritiek nu ook Bpost zwicht voor het gokgeld van Golden Palace: “Straks zitten we met een pandemie aan gokverslaafden” (+)

Meteen kwam kritiek, onder meer van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) dat vreest dat de rode loper wordt uitgerold voor de kansspelsector. Ook voogdijminister Petra De Sutter (Groen) verslikte zich in haar koffie, bleek donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Ik ben gisteren op de hoogte gebracht, net als u allen. De autonomie van bpost laat het bedrijf toe dit soort beslissingen te nemen.” 

Strijd tegen gokverslaving

De federale regering maakte van de strijd tegen gokverslavingen een speerpunt in het regeerakkoord, en de verkoop van de krantenwinkels aan de kansspelsector past niet in die strategie, benadrukte De Sutter. De Groen-vicepremier kan de verkoop niet ongedaan maken, zei ze, maar plant wel een gesprek met het management van het postbedrijf. Daarnaast beloofde de minister ook regulering. “Als de verkoop doorgaat, zal dat niet leiden tot wat de overnemer misschien had beoogd of gehoopt. Dat is de garantie die ik wil maken.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) legt de laatste hand aan een Koninklijk Besluit dat duidelijker definieert wat een krantenwinkel precies is, en in dat opzicht een verplichte minimale verkoop van dag-, week- en maandbladen oplegt en het aantal speeltoestellen verder inperkt. “We zullen niet toelaten dat krantenwinkels worden omgebouwd tot gokpaleizen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten